Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

103 GODINE OD STRIJELJANJA CRVENIH MORNARA

12.02.2021.
103 GODINE OD STRIJELJANJA CRVENIH MORNARA

Na jučerašnji dan 1918. godine u Škaljarima su  strijeljane vođe Pobune mornara u Boki. 
Posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti, većinom Hrvati.
Nakon postavljenog ultimatuma o predaji 3. februara 1918. uhapšeno je oko 500 pobunjenih mornara.
Vođe Pobune Antun Grabar, Jerko Šižgorić, Mate Brničević i Čeh František Raš osuđeni su na smrt i strijeljani 11. februara, a danas je, u znak sjećanja na taj događaj, položeno cvijeće na spomen-obilježje u Škaljarima.

Stradalim mornarima poštu su odali potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević, predsjednica Skupštine Opštine Kotor Maja Mršulja, ambasador Češke u Crnoj Gori Karel Urban, predstavnici vojske republike Češke, Bokeljske mornarice i Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor.

Ispred UBNOR-a Kotor prisutne je najprije pozdravio  Jovo Bećir koji je kazao da se ove godine obilježava 103. godišnjica Pobune mornara u Boki Kotorskoj.

,,Na današnji dan obilježavamo sjećanje na strijeljane, poginule, na desetine umrlih i sve mornare, koji su 1918.godine izazvali pobunu na brodovima Austrougarske flote, jednu od najvećih pobuna u istoriji ratne mornarice. Tadašnja Austrougarska flota u Boki Kotorskoj imala je 11 nacija, a strijeljani mladići su imali hrabrosti da tada dignu pobunu protiv nepravde i teških uslova. Pobuna nije uspjela zbog loše oragnizacije, nisu poslušali Braničević Matu da isplove, ali je ova pobuna imala veliki odjek u Evropi, a zabilježena je kao primjer kako se treba boriti za svoja prava i slobodu”, rekao je Bećir.

Potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević je podsjetio da je Prvi svjetski rat bio do tada najkrvaviji i najveći sukob u istoriji čovječanstva.

,,Pobuna mornara u Boki je bila uvod u raspad Austrougarske monarhije koja je četiri godine na prostorima bivše Jugoslavije izazvala velike ratne sukobe. To je jedan dokaz da Sloveni nisu prihvatili da žive pod okupatorskom čizmom. Takođe, ovaj događaj je bio uvod gdje se u Boki Kotorskoj stanovnici  na više narodnih sabora i skupština opredjelili da žive u zajedničkoj državi. Iako smo nakon toga imali još jedan jači ratni skukob koji je trajao četiri godine, nadamo se da je ovo jedna opomena da se nikad tako nešto ne ponovi”, zaključio je Kovačević.

(Radio Kotor)