Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

17. Büyükçekmecefestival umjetnosti i kulture

25.07.2016.
17.  Büyükçekmecefestival umjetnosti i kulture

U turskom gradu Büyükçekmece od 29.07. – 06.08.2016. godine održava se “17. Büyükçekmece festival umjetnosti i kulture”.  28.novembra. 2015. godine dr Hasan Akgun, predsjednik Opštine Büyükçekmece bio je u posjeti Opštini Kotor.U delegaciji iz Turske bili su i predsjednik Skupštine Coskun Tanis, odbornici Ahmet Sakin, Seher Ilhan Yildiz, Ridvan Yavuzbilge, Mehmet Aytekin i Dilek Tekin, kao i direktor odsjeka za međunarodnu saradnju Abdulhamid Pehlivan i direktor protokola Yurt Sahin. 

U januaru 2016. godine Opštini Kotor upućena je inicijativa za pokretanje prijateljske razmjene na brhjnim poljima posebno na polju kulture i umjetnosti.

Nakon ovakve inicijative, Opštini Kotor je upućen poziv na internacioalni kulturni događaj 17. Büyükçekmece festival umjetnosti i kulture”.

Na poziv predsjednika dr Hasana Akguna, događaju je kao predstavnik Opštine Kotor prisustvovao Milo Radonjić, samostalni savjetnik u Kabinetu predsjednika.

Otvaranje 17. Büyükçekmece festivala umjetnosti i kulture” predstavljalo je svojevrsnu karnevalsku povorku različitih folklornih i karnevalskih ansambala, predvođenih predsjednikom Opštine Büyükçekmece, kao I njegovim saradnjicima. Sa povorke je poslata poruka mira, tolerancije I jedinstva.

Govoreći o nemilim događajima koji su Tursku zadesili, predsjednik Opštine Büyükçekmece dr Hasan Akgun izrazio je zadovoljstvo zbog svih gostiju koji su došli, zato što su pokazali saosjećajnost, te im se zahvalio jer su tokom vanrednog stanja bili u Turskoj, I uz Tursku.

Narednog dana, uslijedio je događaj pod nazivom “Crno - bijela noć 17. Büyükçekmece festivala umjetnosti i kulture”.
Ovakva noć podrazumijevala je upoznavanje svih predstavnika gradova koji su na festival stigli iz 64 različite zemlje. Nakon upoznavanja, prisutni su imali prilike odslušati koncert turskog benda, pritom se upoznavajući kako sa tradicionalnom, tako i sa savremenom turskom muzikom.

Nareden večeri upriličena je večera predstavnika postojećih, i potencijalnih gradova pobratima. 
Ovoj večeri prisustvovale su delegacije iz Turske, sa Kipra, iz Koreje, Njemačke, Bugarske, Makedonije i Crne Gore.
Ove večeri upriličena je i protokolarna razmjena poklona.

Predsjednik Opštine Büyükçekmece dr Hasan Akgun izrazio je zadovoljstvo zbog prisutnosti Opštine Kotor ovom događaju: 
“Izuzetno mi je drago što ste ovdje. Zajedno sa delegacijom iz 
Opštine Büyükçekmece bio sam gost Vašeg grada, I radujem se da dođem ponovo u Kotor, jer je taj grad na mene ostavio poseban utisak. Smatram da možemo ostvariti izuzetnu saradnju, posebno na poljima kulture, umjetnosti I turizma”, rekao je, dodavši da će Opštinu Kotor posjetiti ponovo u septembu ili oktobru ove godine.

Predstavnik Opštine Kotor, Milo Radonjić, zahvalio se na pozivu na festival: 
“Hvala Vam što ste prepoznali grad Kotor kao grad koji ima potencijal kroz koji se može razviti saradnja sa gradom Büyükçekmece. Ja sam ovdje gost, međutim, svojim gostoprimstvom I dobrom organizacijom događaja, učinili ste da se osjećam kao da sam kod kuće, I zbog toga Vam dugujem posebnu zahvalnost”, kazao je, pozdravivši predsjednikovu želju da naredni sastanak radi definisanja budućih pravaca saradnje predstavnika dvije opštine bude u Kotoru.

17. Büyükçekmece festival umjetnosti i kulture” je već četvrtu godinu za redom proglašen najboljim festivalom folklora na svijetu od strane svjetske federacije folklornih festivala. Pored predstavljanja plesno-folklornih elemenata svih zemalja, na ovom festivalu prisutni imaju prilike vidjeti različite filmove i izložbe, poput takmičarskih izložbi fotografija, i revijalnih izložbi ručno rađenih umjetnina.