Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ASOCIJACIJA MLADIH EVROPSKIH FEDERALISTA U POSJETI OPŠTINI KOTOR

30.09.2016.
ASOCIJACIJA MLADIH EVROPSKIH FEDERALISTA U POSJETI OPŠTINI  KOTOR

Mladi evropski federalisti iz njemačkog grada Štutgarta u zvaničnoj su posjeti Crnoj Gori od 25. septembra i boraviće u našoj zemlji do 2. oktobra, dok ih je Opština Kotor ugostila danas. Njih su ugostili koordinatorka Kancelarije za medjunarodnu saradnju Jelena Stjepčević, Viši savjetnik za pravne poslove, predstavke I pritužbe u Stručnoj službi predsjednika Opštine Kotor Nikola Banićević, savjetnici u Kabinetu predsjednika Aleksandra Milić i Milo Radonjić.

Na početku, prisutne je pozdravio Viši savjetnik za pravne poslove, predstavke I pritužbe u Stručnoj službi predsjednika Opštine Kotor Nikola Banićević.
Nalazite se u opštini i gradu koji je po svojoj istoriskoj vertikali oduvjek pripadao ne samo Evropi nego i Svjetu. Mnoge civilizacija kroz istoriju živjele su na ovim prostorima i ostavili neizbrisi trag na rzvoj ovog grada. U duhu evropskih vrijednosti kao što su suživot, poštovanje različitosti i razvoj mira i kulture razvija se i današnji moderni Kotor. Opština Kotru i grad Kotor su evropska kapija Crne Gore, i prostor koji je oduvjek baštinio ideje EU. Takođe goste iz Njemačke upoznao je sa razvojem turizma i pomorstva kao privrednih grana i činjenicom da je grad pod zaštitom UNESCO-a , kao grad mladih, obrazovanja, nuke i sporta”, kazao je on.


“Kotor jača svoju međunarodnu poziciju kroz prihvatanje strateških funkcija u međunarodnim tjelima i permanentno pokretanje inovativnih inicijativa u programskom i organizacionom unapređenju upravljanja razvojnom politikom, konsolidacijom regionalane saradnje i jačanja makroregionalnih integracija.Kotor je članica međunarodnih asocijacija gradova koji su utemeljene na UNESCO principima razvoja za sredine od univerzalnog značaja, multietničkim principima širenja kulture mira i integrativnim principima EU.Opština Kotor se pokazala kao jedna od najuspešnijih opština u privlačenju EU sredstava i postala prepoznata kao pouzdan partner u regionu”, istakla je u obraćanju mladim evropskim federalistima koordinatorka Kancelarije za medjunarodnu saradnju Jelena Stjepčević.

“Veoma smo srećni što ste nas ugostili. Jako mi je drago kad dolazeći iz zemlje koja je članica EU uvidimo da u zemljama koje još nijesu njene članice vidimo dosta pro-evropskog uticaja I duha.
Jako sam zadovoljan što čujem pozitivne informacije o vašoj medjunarodnoj saradnji, i o svim pobratimskim odnosima koje ste ostvarili sa 12 gradova iz cijelog svijeta”
, kazao je Sebastijan Lang, potpredsjednik Asocijacije mladih evropskih federalista, dodavši da većina bitnih EU procesa počinje upravo sa lokalnog nivoa.