Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Bez barijera za socijalno uključivanje

25.03.2015.
Bez barijera za socijalno uključivanje

Predsjednik Opštine Kotor učestvovao je danas u panel diskusiji u okviru skupa pod nazivom 'Bez barijera za socijalno uključivanje' organizovanog od strane Evropske Komisije povodom Evropske Godine razvoja. U uvodnom dijelu prisutnima su se nakon pozdravnog govora predsjednika Opštine obratili Njegova Ekselencija ambasador Republike Italije u Crnoj Gori g-din Vinćenco del Monako i predsjednik Zajednice Italijana u Crnoj Gori Aleksandar Dender.

Predsjednik Stjepčević je ovom prilikom istakao da je Kotor decenijama poznat kao grad koji njeguje dobre međunarodne odnose sa italijanskim prijateljskim gradovima, regionalnim organizacijama i sada već pouzdanim partnerima kroz prekogranične i transnacionalne projekte od kojih dobijamo potrebnu podršku, tehničku pomoć i saradnju. On je takođe kazao da saradnju sa regijom Friuli Venecija Đulija, koju Opština Kotor ostvaruje zahvaljujući naporima Zajednice Italijana u Crnoj Gori, smatra veoma značajnom jer se tim putem pruža dodatna mogućnost regionalnog povezivanja, podizanja kvaliteta života građana i podsticanja socio-ekonomskog razvoja naše zajednice.

Sa italijanske strane skupu su prisustvovali Đani Torente, regionalni savjetnik za kulturu, sport i solidarnost, Emiliano Edera, član Predsjedničkog kabineta regionalnog vijeća, Franko Kodega, Predsjednik šeste komisije Regionalnog Vijeća i Silvia Altran, gradonačelnica grada Monfalkone i brojni predstavnici regije Friuli Venecija Đulija. U fokusu današnje panel diskusije bila su dva projekta o saradnji koje finansira ova italijanska regija. Jedan od projekata koji je predstavila grad Monfalkone odnosi se na razmjenu iskustava u psihijatriji između odsjeka mentalnog zdravlja u Trstu, Udinama i psihijatrijske bolnice u Kotoru. Drugi projekat predstavio je COSM Pordenone a realizovaće ga deset socijalnih zadruga u Crnoj Gori.

Ovo je takođe bila prilika da se kotorska javnost upozna sa mogucnostima studiranja u Italiji, radom Narodnog Univerziteta u Trstu i svim dosadasnjim projektima u Crnoj Gori, koji su realizovani uz pomoc regije Friuli Venezia Đulija.