Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

BRISEL : PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR ALEKSANDAR STJEPČEVIĆ NA OTVORENIM DANIMA 2015

15.10.2015.
BRISEL : PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR ALEKSANDAR STJEPČEVIĆ NA OTVORENIM DANIMA 2015

Opština Kotor i ove godine je uzela učešće u manifestaciji “Otvoreni dani” održanoj od 12-15 oktobra u Briselu. U okviru manifestacije odvija se veliki broj radionica posvećenih temama od interesa za evropske lokalne i regionalne vlasti.

Predsjednik Opštine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević je, u ime Zajednice opstina Crne Gore i Opstine Kotor, bio je jedan od glavnih govornika u okviru radionice pod nazivom “Povećanje zaposlenosti i razvoj Jadransko-jonske oblasti kroz implementaciju strategije za Jadransko - jonski makroregion” organizovane 15. oktobra od strane italijanske regije Emilia Romagna. 
U okviru teme “Regioni otvoreni za biznis”, prisutnima su se obratili predsjednici italijanskih regija Puglia - Michele Emiliano, Friuli Venezia Giulia- Debora Serracchiani, March - Luca Ceriscioli, Abruzzo - Luciano D'alfonso, kao i predsjednik Dubrovačko - neretvanskog regiona - Nikola Dobroslavić i potpredsjednik Konferencije perifernih pomorskih regiona (CPMR) - George Alexakis.
Predsjednik Stjepčević je ovom prilikom govorio o ulozi regiona kao funkcionalnih mjesta za rast i razvoj u pogledu implementacije Strategije za Jadransko-jonski makroregion. 
“Fokus strateškog planiranja razvoja je na podsticanju lokalnog i regionalnog rasta na funkcionalnom umjesto na administrativnom nivou. Glavno usmjerenje je na boljoj upotrebi svih postojećih resursa-finansijskih, ljudskih, prirodnih itd. sa ciljem obezbjeđivanja optimalnog razvoja i rasta teritorija čineći ih boljim mjestima za život njihovih građana i istovremeno - razvoj biznisa. Od posebnog značaja je razvoj preduzetništva, bolja upotreba njihovih inovativnih potencijala i poslovnih organizacija kako bi se, kroz ekonomiju zasnovanu na znanju, poboljšao nivo njihove konkurentnosti i ekonomije u cjelini. Istovremeno, sve to treba da generiše jako privlačenje domaćih I stranih direktnih investicija što će doprinijeti boljem integrisanju crnogorske ekonomije u međunarodno tržište.Značajan korak u tom pravcu predstavlja i EU Strategija Jadransko Jonskog regiona. Strategija ima za cilj da promoviše društveno ekonomski prosperitet regiona povećanjem njegove privlačnosti, konkurentnosti i povezanosti.“ –istakao je predsjednik Stjepčević.
Navodeći da Kotor i oblast Boke Kotorske predstavlja jedno od najrazvijenijih i najkonkuretnijih područja u Crnoj Gori, Stjepčević je naveo da će, u skladu sa načelima Strategije za Jadranski i Jonski region i u pogledu buduće strategije razvoja, Kotor prihvatiti mogućnosti u okviru saradnje na polju pomorske ekonomije - odnosno sektora „plavi rast“, transporta kopno - more, energetske povezanosti, zaštite morske sredine i promocije održivog turizma - sektora koji su ključni u kreiranju novih radnih mjesta i jačanju ekonomskog rasta u regionu.
Ovom događaju, koji ujedno predstavlja izuzetnu priliku za povezivanje i proširenje mreže partnera Opštine Kotor posebno u kontekstu narednog programskog perioda EU, takođe je prisustvovala koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Kotor Jelena Stjepčević.

 

Dr Aleksandar Stjepčević i Francesco Cocco - generalni sekretar jadransko jonske euroregije