Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

BROJNI PROJEKTI ZAVRŠENI, KOTOR SE KAO CORONA FREE DESTINATION SPREMA ZA KRUZING SEZONU

31.05.2020.
BROJNI PROJEKTI ZAVRŠENI, KOTOR SE KAO CORONA FREE DESTINATION SPREMA ZA KRUZING SEZONU

Gostujući u emisiji Lokalnog javnog emitera Radio Kotor “Pitajte gradonačelnika”, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je najprije govorio o predstojećoj kruzing sezoni.

,,Dosta će zavisiti i od zdravstvenih protokola u slučaju pojave bolesti na brodu, smještaja, evakuacije i ostalih procedura koje bi trebalo primjeniti ako se neko od putnika inficira. U svakom slučaju, životi i zdravlje građana su nam najvažniji. Inače, kada govorimo o sezoni, ohrabruju i izjave nekih vlasnika turističkih i apartmanskih kapaciteta da imaju najave od 20. jula, dok za avgust i septembar postoji značajnije interesovanje. Dijelom će se i sa oktobrom “peglati” rupe nastale u predsezoni koja je inače trebalo da bude puno bolja od prošlogodišnje”, kazao je prvi čovjek grada, podsjetivši i na značaj informacije koju je objavio renomirani britanski časopis “Daily Mail” o Kotoru kao jednoj od 20 najljepših luka na svijetu.
U lokalnoj samoupravi radili su i na tehničko projektnoj dokumentaciji koje će u budućem periodu omogućiti da se realizacije dijela kapitalnijh investicija, obzirom na slabije punjenje budžeta zbog COVID-a 19, dočeka potpuno spremno.

,,Pothodnik ide željenom dinamikom. Grubi građevinski radovi su završeni, krenulo se sa tamponiranjem prostora i ubrzo se može očekivati vraćanje prostora rive u prvobitno stanje. Dio kamena “bjanko karera” iz Italije je stigao, a prvog juna očekuje se i preostala količina. Pokretne stepenice su stigle, video nadzor, muzika... Sa Lukom Kotor radimo na projektu uređenja prostora koji će korespondirati sa samim pothodnikom”, kazao je predsjednik Aprcović.

Sa Direkcijom za saobraćaj asfaltiran je dio puta kroz Kotor. Do 20. juna se očekuje kompletno presvlačenje asfaltom trase od početka pijace do prvog mosta kod lučke kapetanjije. Biće raspisan i javni poziv za gradnju fontane, nove pločnike, drugačije koncipiranje zelenih površina.

,,Nastaviće se popločavanje trotoara u gradu behaton pločama. Ograda koja odvaja pješačku komunikaciju od magistrale prema Zlatnim njivama biće zamijenjena kao i ona na raskrsnici u Dobroti, uz Plagente, na Svetom Stasiju... Od prvog juna počinju postupci za izbor najboljeg ponuđača, ulazimo u ulicu na Tabačini, asfaltiranje parkinga na rasksnici u Dobroti ispred zgrada "Pionira Turist C". Idejno rješenje projekta jadnosmjerene ulice oko Gimnazije i Srednje pomorske škole se završava. Produžavaćemo trotoare prema “Carici Milici” i sa desne strane onaj uz same zgrade na Zlatnim njivama. Vrijednost investicije je nekih 90.000 eura. Završavamo i projekat u ulici Iva Brkanovića kod zatvorenog bazena”, kazao je Predsjednik.
Najavljeni su i radovi na rekonstrukciji kružne ulice u naselju “Kongo”, gdje su prethodno uređeni bujični tokovi, a na mostovima popravljene ograde, kao i javna rasvjeta. ,,I pored restriktivnih finansija veliki dio poslova se odradio”, kazao je predsjednik Opštine, podsjetivši i na one na gradskom satu kojem je nakon 40 godina opravljen krov, ali i zamijenjen dio kamene plastike.
Završava se i dio šetnice od Citadele do Ljetnje pozornice. Takođe i na dijelu od Gurdića do Citadele. , Ovaj prostor će biti oplemenjen novim zelenilom i javnom rasvjetom i ugodan za boravak, kako građana, tako i turista”, dodao je Predsjednik.

KINO BOKA – CINEPLEXX OD JESENI

Iz Ministarstva Kulture stigla je i potvrda o učešću u rekonstrukciji krova Kina Boka, čime će se zaštititi i gradska biblioteka. ,,Ministarstvo kulture će prebaciti i sredstva Opštini za sinepleks bioskop, tako da će “tri de” animacije na jesen biti novi kvalitet u ponudi”, istakao je predsjednik Aprcović.

ZAKUP DOMA KULTURE U RISNU

Sjutra se upućuje i javni poziv za izbor najboljeg ponuđača za Dom kulture u Risnu i davanje u zakup na 30 godina, kako bi se ovaj prostor nakon 35 godina priveo namjeni.
,,Takođe, upućuje se i javni poziv za stanove u Lastvi grbaljskoj koji već četiri godine propada dok neki naši sugrađani u stanju socijalne potrebe nemaju mogućnost da riješe svoje stambeno pitanje. Jedan stan biće opredijljen za dijete iz doma u Bijeloj, jedan za osobu iz domena porodičnog nasilja i dva stana za RE populaciju”, kazao je Predsjednik.

SPORT, REKONSTRUKCIJA SALE ŠKOLE U RISNU

Predsjednik opštine je za sljedeći petak najavio dolazak ministra za sport i mlade Nikole Janovića, kada će biti promovisan omladinski centar i kartica, a u planu je i obilazak zatvorenog bazena za koji bi danas trebalo da bude određen dinamički plan realizacije okončanja poslova. Sa Ministarstvom prosvjete i obrazovanja radiće se na rekonstrukciji krova sale na risanskoj školi, kao i na enterijeru.
,,Nadam se da će do kraja ljeta, ako nas zahtjevne procedure ne uspore, djeca dobiti novu salu, koja će popodne biti dostupna i ostalim građanima”, zaključio je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Izvor: Radio Kotor