Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

CENTRALNA PROSLAVA SVETOG TRIPUNA

03.02.2019.
CENTRALNA PROSLAVA SVETOG TRIPUNA

Centralna, vanjska proslava Svetog Tripuna-zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije, jedina srednjovjekovna, vjerska gradska manifestacija sačuvana na prostorima današnje Crne Gore, održana je u subotu 03.02.2019.

Ispred bazilike-katedrale Svetog Tripuna predat je raport, obavljena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo u čast svecu, čiji je kult 1.210 godina prisutan na ovim prostorima.

Na početku euharistijskog slavlja prisutnima se obratio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, poželjevši dobrodošlicu poštovaocima ovog sveca i zahvalivši na dolasku u Kotor.

"Naš zaštitnik Sv. Tripun pjevao je kada je izgovarao: Ja se klanjam jedino Bogu. Zar to nisu riječi njegove životne pjesme? Zar nešto slično nisu pjevali graditelji ove katedrale, te obnovitelji iste, nakon potresa 1667. i nakon potresa 1979. godine. Svi obnovitelji su dobro znali da je katedrala hram, kuća Božja, gdje će se slaviti i pjevati Bogu Stvoritelju. To su potvrdile generacije vjernika kroz vjekove, dolazeći u ovaj Božji hram i svjedočeći svoju životnu pjesmu. Želio bih da se mi vjernici uključimo u veliko mnoštvo hvalitelja gospoda Boga i da svoj životni moto pretočimo u riječi: Hvaljen budi moj gospodine.To će biti naš najbolji zajednički pozdrav Sv. Tripunu kojeg danas častimo", poručio je biskup.

Pjevao je mješoviti zbor Sv. Jakova iz šibenske katedrale, a pontifikalnu misu služio je biskup šibenski mons. Tomislav Rogić.

"U vjeri Hristovoj, u vjeri kojoj je životom posvjedočio Sv.Tripun, okupljeni smo danas da slavimo Boga, da ga možemo što dostojnije slaviti, da svoju vjeru na primjerima na svjedočanstvo mučenika možemo okrijepiti, da u svetoj misnoj žrtvi Božju blizinu možemo osjetiti i u život ponjeti", kazao je Rogić.

Prisustvovali su još: apostolski nuncij, mons. Luigi Pezzuto, barski nadbiskup, mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup u miru, mons. Zef Gashi, vojni orinarij u Bosni i Hercegovini, mons. Tomo Vukšić, skadarski nadbiskup, mons. Angelo Massafra, izaslanik mostarskog biskupa, mons. Ratko Perić, potom, ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, ministarka bez portfelja u Vladi CG-Marija Vučinović, veleposlanik Republike Hrvatske Veselko Grubišić, Marjan Klasić ispred Konzulata Republike Hrvatske u Kotoru, Zoran Janković predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, predsjednica SO Kotor Dragica Perović i potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov.