Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

CIKLUS TRIBINA O POSLJEDICAMA I OPORAVKU OD COVID - A 19

20.06.2020.
CIKLUS TRIBINA O POSLJEDICAMA I OPORAVKU OD COVID - A 19
Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor je u saradnji sa JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković" Kotor - Gradskom bibliotekom i čitaonicom organizovao ciklus tribina pod nazivom ,,Kotor 2020 - posljedice i oporavak nakon Covida - 19". Riječ je o projektu koji će se sprovoditi tokom ljeta, sa različitim sagovornicima I na određene teme važne za funkcionisanje
grada.
Prva tribina održana je na terasi Pomorskog muzeja, a učestvovali su predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, direktorica Turističke organizacije Ana Nives Radović, dekan Pomorskog fakulteta Špiro Ivošević i član odbora direktora Luke Kotor Ljubomir Radović. Moderatorka je bila bibliotekarka Gradske biblioteke i čitaonice Jasmina Bajo koja je otvorila tribinu, a zatim riječ prepustila Sekretarki za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marini Dulović.
 
Sekretarka je kazala da je cilj tribina da se uključi što više naših građana, te da zajedničkim promišaljanjem prevaziđemo situaciju izazvanu Covidom 19. Takođe je napomenula da će se projekat sprovoditi tokom ljeta, svakog drugog petka u 12 sati na različitim lokacijama kotorskog Starog grada.
,,Ovo je prilika da zastanemo, oslušnemo potrebe grada i naših sugrađana i dobro razmislimo o budućnosti i ne dozvolimo stihijske promjene koje su se dešavale prethodnih godina” istakla je Dulović.
 
Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je rekao da nas je ova situacija podsjetila da poradimo i na drugim granama privrede osim na turizmu, te da Kotor treba da živi 12 mjeseci u godini. Kako je naveo, u jednom trenutku stao je cijeli svijet, zaustavio se protok robe, novca, ali da to ne treba da nas obeshrabri već da je upravo sada vrijeme da radimo na drugim stvarima koje Kotor može da ponudi. Govoreći o tome kazao je da je neophodno potencirati zdravu organsku hranu iz Grblja i drugih poljoprivrednih područja Kotora.
 
,,Veoma je važno osvrnuti se na očuvanju naše materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno na revitalizaciju i rekonstrukciju gradskih bedema, a takođe želimo da se Vrmac proglasi parkom prirode, koji predstavlja pluća našeg grada”, kazao je predsjednik Opštine u daljem obraćanju.
 
Direktorica Turističke organizacije Ana Nives Radović je govorila o tome koliko je turizam važan za naš grad, te da se jedna izgubljena sezona ne može vratiti, a tek se ne može procjeniti kada i kako će se izgubljeno nadoknaditi. Nažalost situacija izazvana Covidom 19 dovela je prvenstveno do oslabljene platežne moći potencijalnih turista, a nisu još uvijek ni stvoreni preduslovi za bezbjedna putovanja. U razgovoru sa izdavaocima smještaja i ugostiteljima, dobili smo informaciju da je sve veći broj turista koji otkazuju svoje rezervacije. ,,Kroz period izolacije vidjeli smo koliko je gotovo nemoguće, da čak i pojedinac a kamoli koji drugi sistem bude izolovan, upravo iz tog razloga vidjeli smo koliko smo zavisni jedni od drugih. Pitanje je da li će se ikada sve vratiti u normalu, te da li ćemo živjeti bez korone ili ćemo se naučiti na život sa njom”, navela je direktorica TO Kotor.
 
Član odbora direktora Luke Kotor Ljubomir Radović je govorio je o kruzing turizmu i o tome koliko je Luka Kotor nesumnjivo najpogođenija kompanija u Crnoj Gori situacijom Covid 19 Ipak iako je Luka Kotor kao privredni subjekat trenutno u teškoj situaciji, obzirom na odgovorno poslovanje kompanije  posljednjih 10-ak godina, vodilo se računa da određena sredstva, koja su se
pokazala kao dodatan profit, budu raspoloživa u onim trenucima kada bi se desila upravo ovako jedna situacija.
Govoreći o samim kruzerima naveo je da će brod kao fizički objekat ili subjekat biti jako zaštićeno sredstvo, te da trebamo misliti pozitivno i da budemo uvjereni da će onog momenta kada prvi brod dođe u našu luku, biti kompletno pokriven sa zdravstvenog i sigurnosnog nivoa. Takođe je kazao da će se na brodovima sada zapošljavati dodatno osoblje, takozvani ljekari javnog zdravlja, te da će brodovi od sada imati posebne prostorije za boravak i eventualno tretman osoblja i putnika za koje se ustanovi da su oboljeli.
 
Dekan Pomorskog fakulteta Špiro Ivošević se osvrnuo na novitete u nastavi i o činjenici da se ona obavljala online. Nažalost neke tehničke predemete nisu mogli održati online. Osvrnuo se i na činjenicu da Pomorski fakultet u Kotoru pohađaju i 10 studenata koji dolaze iz inostranstva, te da su cijelo vrijeme dok je trajala epidemija Covida-19, njih 9 proveli u Kotoru.
Dekan je takođe govorio o odobrenim međunarodnim projektima na inostranim konkursima i mogućnostima da se dobrim idejama prikupe sredstva i van naših fondova. Nakon izlaganja učesnika tribine, građani su se javili sa pitanjima, što je skupu dalo još značajniju vrijednost u interakciji i zajedničkom promišljanju, a prvoj tribini u okviru ciklusa ”Kotor 2020 - posljedice i oporavak nakon Covida - 19" uspješan epilog.
 
Sljedeća tribina je zakazana za 03.07.2020. godine, a za temu će imati oblast kulture.