Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

CRNOGORCI USPJEŠNI NA IGRAMA MLADIH U ANKONI

22.06.2016.
CRNOGORCI USPJEŠNI NA IGRAMA MLADIH U ANKONI

Opština Kotor, ovogodišnji crnogorski grad lider, zajedno sa Opštinama Bar i Ulcinj i Prijestonicom Cetinje učestvovala je na drugim Igrama mladih u Jadransko jonskom makroregionu u Ankoni. Na Igrama mladih u Ankoni koje su održane od 15. do 18. juna predstavnici Crne Gore ostvarili su zapažene rezultate u veoma jakoj konkurenciji osam zemalja. Crnogorski košarkaši osvojili su zlatnu medalju, naš teniser je osvojio zlatnu i srebrnu medalju, atletičarka u bacanju kugle zlato, košakašice i rukometaši bronzanu medalju. Atletičari su u generalnom plasmanu zauzeli drugo mjesto, dok su odbojkašice bile četvrte na turniru, a fudbaleri peti.

Od posebnog je značaja činjenica da su predstavnici Crne Gore na dostojan način prezentovali državu kroz „fer play“, korektno i pristojno ponašanje kako na terenu tako i van njega. Izuzetno smo bili ponosni na činjenicu da se na dodjeli medalja čula crnogorska himna, a crnogorska zastava viorila tokom ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara.

Ova sedmica u Ankoni bila je posvećena Makroregiji i kroz niz institucionalnih sastanaka koji su okupili predstavnike Foruma privrednih komora i upravni odbor Foruma jadranskih i jonskih gradova. Na sastanku Upravnog odbora Foruma jadransko - jonskih gradova je konstatovano da je pri kraju procedura sticanja statusa pravnog lica Foruma, što će podići postojeći nivo saradnje među članicama Foruma u organizacionom smislu i olakšati apsorpciju EU fondova. Ovo je ujedno i jedan od osnovnih ciljeva kojima je Opština Kotor težila za vrijeme predsjedavanja ovim značajnim međunarodnim udruženjem.

Značaj Igara je u činjenici da se jednom mjestu nalaze djeca iz osam država regiona i predstavlja mogućnost da se kroz igru, i druženju stiču nova poznastva i iskustva u takmičenjima, ali je prioritet da se djeca medjusobno povežu i izgradjuju prijateljske odnose koji će biti oslobođeni tereta prošlih vremena. Stoga, ove kao i prethodne igre u tom smilu dale su pun doprinos prevazilaženju razlika i tih dana sva djeca su bila jedno kroz druženje i igru.

Zahvaljujemo se ovim putem regiji Marke, gradu Ankoni na čelu sa gradonačelnicom gospođom Valerjom Manćineli, Marini militare, civilnoj zaštiti i brojnim volonterima na uspješno organizovanim igrama. Takođe se zahvaljujemo na saradnji kolegama iz Cetinja, Bara i Ulcinja na organizaciji odlaska, a lokalnim upravama na finasijskoj podršci.