Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

DANAS ODRŽANA XXVIII SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KOTOR

26.08.2019.
DANAS ODRŽANA XXVIII SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KOTOR

Na XXVIII sjednici Skupštine Opštine Kotor, koja je održana danas u Palati Bizanti, Statut Opštine Kotor prihvaćen je jednoglasno.
Kako je pojasnila Simeona Begović, članica Komisije za izradu ovog dokumenta, donošenje najvećeg pravnog akta predstavlja jedan od uslova za donošenje drugih normativnih akata koje je lokalna samouprava u obavezi da uskladi. "Novina je da više neće postojati mjesni centri. Donošenjem ovog dokumenta stvorili su se uslovi i za donošenje Odluke o mjesnim zajednicama", pojasnila je Begović. Novine su još, kako je kazala, nadležnosti koje se tiču predsjednika opštine, a odnose se na imenovanje glavnog administratora i njegovo razrješenje. Odlukom o organizaciji lokalne samouprave, koju će potpisati predsjednik Opštine Kotor, a koja je već spremna, date su smjernice za formiranje opštinskih sekretarijata i ostalih službi. Poseban značaj, kako je naglasila, Statut je dao NVO sektoru i učešću građana.
Odbornici su takođe usvojili i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o naknadi za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o načinu i rokovima plaćanja turističke takse koja se kreće od 3 eura do 400 eura u zavisnosti od broja kreveta.
Kada su u pitanju Prijedlozi Odluke o usvajanju Plana potrošnje Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2019. godinu, Programa rada i Programa uređenja prostora za 2019. godinu, vd direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoran Mrdak je objasnio da se sa usvajanjem ovih važnih dokumenata kasnilo zbog nerada i neažurnosti prethodne vlasti.
Za uređenje prostora Programom rada Direkcije je izdvojeno 3.709.000,00 eura i 3.302.000,00 za projektovanje i investiciono održavanje objekata koji ne spadaju u komunalno opremanje građevinskog zemljišta.
Za Nacrt Odluke o lokalnim administrativnim taksama i Nacrt Odluke o lokalnim komunalnim taksama određena je javna rasprava u trajanju od 15 dana.
Odbornici su usvojili Odluku o kupovini zemljišta označene kao kat. parc. 2371/2, 2373/2, 2374/2, 2370/3 sve KO Dobrota I, radi privođenja namjeni saobraćajnice planirane DUP-om Dobrota, Odluku o kupovini zemljišta označene kao kat.parc. 715/1 KO Dobrota I, radi privođenja namjeni saobraćajnice planirane DUP-om Dobrota, Odluku o kupovini zemljišta označene kao kat.parc. 2328/10 KO Dobrota I, radi privođenja namjeni saobraćajnice planirane DUP-om Dobrota i Odluci o kupovini zemljišta označene kao kat.parc. 961/2, 962/2 i 960/5 KO Sutvara, radi privođenja namjeni saobraćajnice planirane DUP-om Radanovići.