Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Delegacija Senata Republike Italije u posjeti Kotoru

29.04.2016.
Delegacija Senata Republike Italije u posjeti Kotoru

Danas u Kotoru boravi italijanska delegacija, koju čine članovi komisije za EU politiku Senata Republike Italije, kao i Njegova Ekselencija ambasador Italije u Crnoj Gori Vincenzo del Monaco. Komisija će se tokom svog boravka u Crnoj Gori susresti sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, kao i sa potpredsjednicom Komisije za evropske integracije u Skupštini Crne Gore Marijom Ćatović i Glavnim pregovaračem ambasadorom Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Na svečanosti u Pomorskom muzeju članovima delegacije i svim prisutnima se obratio predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević:
“Poštovani Senatori i Savjetniče, Vasa Ekscelencijo Ambasadore del Monaco, dragi prijatelji…Pričinjava mi izuzetno zadovoljstvo da vas pozdravim i da vam poželim dobrodošlicu u Kotor.
Kotor je grad koji njeguje dobre međunarodne odnose sa italijanskim prijateljskim gradovima, regionalnim organizacijama i sada već pouzdanim partnerima kroz prekogranične i transnacionalne projekte od kojih dobijamo potrebnu podršku, tehničku pomoć i saradnju. 
Kotor je prepoznat kao grad koji je značajan nosilac raznih aktivnosti, kroz saradnju u nacionalnim i prekograničnim programima, za taj uspjeh smo sigurno zahvalni i italijanskim partnerima sa kojima kroz IPA Adriatic program upravo privodimu kraju realizaciju 3 projekta. Ostvareni rezultati ovih aktivnosti odličan su pokazatelj doprinosa naše opštine procesu evropskih integracija i usaglašavanja sa evropskim standardima.
Sa zajednicom Italijana implemetiramo projekte koji su od velikog značaja za naš grad među njima bih izdvojio: “Obnova spomenika kulture iz perioda Mletačke Republike”, ''Oživljavanje tradicionalnih zanata”, i s obzirom na iskustvo dosadašnje saradnje, iskreno se nadamo novim zajedničkim projektima….Sa tim ciljem smo potpisali Memorandum o razumijevanju sa Fondacijom Romualdo del Bianco iz Firence sa kojom smo ostvarili saradnju u oblastima kulture i turizma.
Prijateljski odonosi naših zemalja su ostvarili značajne rezultate, I s tim u vezi, želim da izrazim svoju spremnost da zajedno radimo na unapređenju i razvoju odnosa saradnje i prijateljstva koji spajaju naše dvije zemlje. Želim vam prijatan boravak u Crnoj Gori”- istakao je predsjednik Stjepčević.
Pored predsjednika Opštine Kotor dr Stjepčevića, goste ste primili Ambasador Crne Gore u Rimu Antun Sbutega, direktorica Istorijskog arhiva Snežana Pejović, direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević, kao i  predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender.