Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

EVROPSKI STANDARDI INVALIDNOSTI ZA DAN OSI

05.12.2015.
EVROPSKI STANDARDI INVALIDNOSTI ZA DAN OSI

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se u svijetu obilježava 03. decembra, Udruženje paraplegičara Kotor je organizovalo prezentaciju projekta „Standardi Evropske unije u oblasti invalidnosti" koja je održana u hotelu „Vardar". 

Opredijeljenost Opštine Kotor unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i prilagođavanju javnih prostora njihovim potrebama u uvodnom slovu potvrdio je menadžer Opštine Srđan Dragomanović. "Nama ostaje da obećamo da ćemo slušati vaše potrebe, u najvećoj mjeri izaći u susret ostvarenju vaših želja sa zajedničkim ciljem da invaliditet prevaziđete na što lakši način. U to ime i u ime Opštine Kotor čestitam vam današnji dan i pozivam na još bolju saradnju ako je uopšte moguća" – rekao je menadžer Dragomanović ističući da će pri rekonstrukciji zatvorenog bazena i izgradnji sportske sale biti vođeno računa o pristupu osoba sa invaliditetom.

"Kako je Crna Gora na svom razvojnom putu zacrtala ulazak u evropske integracije i NATO, smatrali smo za neophodno da i ovaj dio populacije upoznamo sa standardima u oblasti invalidnosti koji važe u Evropskoj uniji. Naša zemlja je članica UN i ratifikovala je nekoliko značajnih međunarodih dokumenata među kojima i Konvenciju UN o pravima lica sa invaliditetom" – kazala je članica Udruženja paraplegičara Ljuba Šljuka. Prezentaciju je vodila Madalena Jovanović iz Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti i dala je pregled prava koja u Evropi ima populacija sa invaliditetom. „Po zadnjem popisu iz 2011. godine od ukupnog broja stanovnika 5 % ima smetnje pri kretanju, 2 % ima probleme s vidom iako koristi naočare ili sočiva, 1 % ima probleme sa sluhom iako koristi slušni aparat, 1% ima smetnje sa pamćenjem, koncentracijom ili komunikacijom, a 4% osjeća teškoće druge vrste" – rekla je između ostalog Jovanović. Kao pozitivan primjer borbe protiv diskiminacije predsjednik Udruženja paraplegičara Zoran Radimir iznio je slučaj Miroslave Ivanović koja je dobila presudu protiv suda. „Pozvana je na ročište u sud kome kao osoba sa invalidtetom nije mogla da pristupi. Odlučila se na tužbu zbog diskriminacije i dobila sud kao državnu adresu koja bi trebalo da daje primjer svima drugima" – kazao je Radimir. Prezentaciju su pratili predstavnici brojnih nevladinih organizacija i građani.