Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

GRADONAČELNIK STJEPČEVIĆ RAZGOVARAO SA GOSTIMA IZ IZRAELA

25.07.2015.
GRADONAČELNIK STJEPČEVIĆ RAZGOVARAO SA GOSTIMA IZ IZRAELA

Predsjednik Opštine dr Aleksandar Stjepčević susreo se danas u Kotoru sa grupom novinara i glumaca iz Izraela koji su posjetili grad u pratnji Tamare Mugoše, nerezidentnog ambasadora Crne Gore u Izrealu.

Gosti iz Izraela borave u Crnoj Gori povodom gostovanja predstave “Naš razred”, u produkciji Izraelskog nacionalnog teatra i najvećeg pozorišta u toj zemlji Kameri teatra, koja će sjutra biti izvedena u Podgorici. S obzirom da predstava govori o opasnosti netolerancije u društvu koja je i glavni uzrok holokausta, na inicijativu direktora za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova države Izrael Dana Oriana i crnogorskog Minstarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, organizovana je današnja posjeta Kotoru, kao gradu u kojem Jevrejska zajednica vjekovima svjedoči o mirnom suživotu sa lokalnim stanovništvom. Gosti iz Izraela obišli su Stari grad i posjetili spomen-ploču Janu Karskom koji je život posvetio borbi protiv holokausta.

- „Raduje me što je Kotor dio ovog susreta u Crnoj Gori, čije značajne poruke su: antifašizam i promocija tolerancije različitosti.
Kao važno nasljeđe iz svoje duge tradicije naš drevni grad baštini kulturu međusobnog uvažavanja i tolerancije, te skladne međunacionalne i međuvjerske odnose. Na to smo izuzetno ponosni i mislim da i u sadašnjem vremenu uspješno njegujemo taj sklad.
Kao što vam je poznato, u Crnoj Gori živi oko 500 Jevreja. Smatra se da su došli u 17. vijeku i uglavnom živjeli na području od Herceg Novog do Kotora. Nakon što je jevrejsko groblje potonulo, a sinagoga srušena u zemljotresu, lokalni Jevreji obratili su se tadašnjem kotorskom biskupu koji im je dao mjesto na katoličkom groblju. Bilo je to krajem 19. vijeka. Groblje je i danas sačuvano. Održava ga Opština Kotor i stoga postoji poseban odnos između Jevrejske zajednice i grada Kotora” - kazao je gradonačelnik Stjepčević u razgovoru sa gostima iz Izraela.

Predsjednik Stjepčević je podsjetio na dobre odnose sa državom Izrael i Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori, a zatim odgovarao na brojna pitanja predstavnika izraelskih medija o tradiciji, kulturnom i duhovnom bogatstvu, te savremenom životu Kotora.