Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

GVOZDENOVIĆ NAJAVIO BOLJU SEZONU OD REKORDNE 2015.

14.06.2016.
GVOZDENOVIĆ NAJAVIO BOLJU SEZONU OD REKORDNE 2015.

Ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović pozvao je turiste iz cijelog svijeta da posjete Kotor i ove sezone, za koju je najavio da bi trebalo da prevaziđe rekordnu 2015. Gvozdenović je danas posjetio opštinu Kotor. On je sa predstavnicima lokalne uprave, na čelu sa predsjednikom opštine Aleksandrom Stjepčevićem, razgovarao o saradnji u oblastima iz nadležnosti Ministarstva, projektima koji se realizuju ili su planirani, analizi pripreme i odvijanja ljetnje turističke sezone, planskoj dokumentaciji. Na novinarsko pitanje koje se odnosilo na reflektovanje aktuelne bezbjednosne situacije na turističku posjetu, ministar je kazao da je za svaki grad ključno da ona bude na visokom nivou.  "Informisani smo da je ambijent u gradu dobar, da sve to dobro funkcioniše i da je ovo dobra prilika da pozovemo sve turiste iz čitavog svijeta da posjete Kotor. Grad koji je pod UNESCO-vom zaštitom, koji je jako dobro pozicioniran na svim međunarodnim medijima, a po Lonely Planet-u bio proglašen i za grad koji prvi treba posjetiti. Prethodno su to bili London, San Francisko, Rim... Ovo je poseban grad sa posebnim kvalitetom, a ove druge stvari biće riješene", kazao je Gvozdenović.

Na pitanje o roku za rješenje situacije sa dugotrajnim nefunkcionisanjem hotela Fjord koji se nalazi u ruševnom stanju, kazao je da to nije u nadležnosti Opštine ni resornog Ministarstva. "Opština je uradila sve što su bile njene zakonske mogućnosti da to definiše kao objekat koji ima poseban tretman sa aspekta naplate poreza. Koliko sam vidio iz izvještaja koji nam je bio prezentovan, skoro 300.000 EUR u zadnjih nekoliko godina je naplata poreza zbog toga što taj objekat nije stavljen u funkciju", kazao je Gvozdenović. Ipak, naglasio je da je to značajno manje nego što bi bili prihodi da je riječ o hotelu u funkciji. U pitanju je, kako navodi, privredni spor koji će, nada se, biti brzo riješen.. Ako to ne bude rješivo radi se Studija lokacije tako da ćemo tražiti neka alternativna rješenja. Studija lokacije treba da bude završena do kraja godine.

Presjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević je kazao da ga je ohrabrilo ministrovo obećanje o stručnoj pomoći u cilju rješavanja nekih dilema oko budućeg razvoja, kako u turizmu, tako i kada je riječ o svim drugim temama. „Ukazao nam je na neke mogućnosti gdje bi kao opština mogli značajno da prihodujemo i zajedno sa državom pravimo dogovore koji bi unaprijedili stanje", kazao je Stjepčević.

Kada je riječ o problemu saobraćajnih gužvi u vrijeme boravaka kruzera, Stjepčević je ukazao na postojanje nekoliko ideja. „Vi znate da Kotor ima određene specifikume i da ih ne možemo „ad - hoc" rješavati i da nam treba nekoliko saglasnosti, sve do one skupštinske. Bez rješavanja putnog pravca Jadranske magistrale ili zajedničkog rješenja sa zaobilaznicom, teško ćemo doći do najkvalitetnijeg rješenja. Imamo u planu neka prelazna, odnosno privremena, rješenja koja bi mogla da pomognu. Svakodnevno radimo zajedno sa saobraćajnom policijom koja je non - stop na ulici i reguliše saobraćaj", kazao je Stjepčević, naznačivši da problem postoji u određenim djelovima dana, ne i uvijek, ali i da nema turizma bez gužve.

Ministar Gvozdenović je kazao da je jedna od ključnih ambicija današnje posjete Kotoru analiza dogovora napravljenog protekle godine o ostvarenom progresu i ubrzanje određenih aktivnosti koje se odnose na ukupan turistički razvoj. „Čestitam opštini Kotor na ozbiljom prometu koji su ostvarili u broju noćenja, koji je vezan i za turistički promet Crne Gore. Na ovaj način dodatno Kotor i njegova turistička privreda ubrzavaju određene aktivnosti vezane za crnogorsku ekonomiju, prije svega za sektor turizma. Na taj način uspijevamo zajedno da budemo jedna od najbrže rastućih destinacija u svijetu. Kotor je poseban. U izvještaju časopisa Lonely Planet u prošloj godini proglašen je za prvi grad koji je trebalo posjetiti. To je izazvalo posebnu pažnju", kazao je ministar. On je rekao da je ove godine značajno više tuirista u prvih pet mjeseci nego u prethodnom periodu. „Najave su da će ova turistička sezona biti još bolja u odnosu na 2015. najbolju ikada kada je riječ o turizmu u Crnoj Gori", kazao je Gvozdenović.

Predmet posebne pažnje sastanka bila je prostorno-planska dokumentacija „Prostorno urbanistički plan koji je počeo da se radi prije nekoliko godina mora konačno da se završi i da bude u potpunosti usklađen sa Studijom kulturne baštine. Ovaj plan bi trebalo i da u potpunosti bude usklađen sa Prostornim planom obalnog područja. To je bitno za investicione aktuivnosti, ali i za zaštitu kulturne baštine koja je jedna od ključnih elemenata ponude na ovom prostoru", kazao je između ostalog Gvozdenović na ovu temu.

Na satstanku je bilo riječi i o produženju turističke sezone. „Između ostalog i kako napraviti precizan plan manifestacija koji nije samo za jednu godinu nego za tri do četiri naredne. Da se dio događaja premjesti u predsezonu, a dio u potsezonu, što bi dodatno podstaklo produženje turističke sezone. Predlog od Opštine Kotor očekuje se u narednih mjesec i po", kazao je Gvozdenović.

On je naznačio da je pri kraju investiciona aktivnost vezana za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Kotor i Tivat, kao i da treba obratiti pažnju i za slične projekte kada je riječ o Perastu i Risnu.

U Opštini je bilo riječi i o hotelima visokog sadržaja, poslovnom ambijentu koji promoviše hotele sa pet zvjezdica, kao i da će ove godine biće otvorena dva manja hotela sa četitri plus i sa pet zvjezdica.

„Bilo je riječi i o podizanju kapaciteta i kvaliteta hotelskog smještaja u gradu Kotoru. Jedna od ideja je smanjenje svih poreskih stopa za hotele visoke kategorije. Ne samo komunalija, već i PDV-a i drugih opterećenja", naveo je Gvozdenović. On je istaklao da je pretvaranje stambenih objekata u hotelske ozbiljno profunkcionisalo i da ih je već 16 u Kotoru dobilo ovu drugu namjenu. Kako se čulo, prihodi od hotela osam puta su veći za državu, nego kada taj objekat funkcioniše kao da je apartmanskog tipa.

Bilo riječi i o objektima privremenim u okviru morskog dobra koji moraju da dobiju Eleborat o zaštiti kulturne baštine . Gvozdenović će nakon Kotora obići Tivat.

 

Izvor: Radio Kotor