Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Komandir Službe zaštite i spašavanja na međunarodnoj vježbi protivpožarne zaštite

05.05.2015.
Komandir Službe zaštite i spašavanja na međunarodnoj vježbi protivpožarne zaštite

Na međunarodnoj vježbi civilne i protivpožarne zaštite, koja je pod pokroviteljstvom Evropske unije prošle sedmice održana u Oslu u Norveškoj, Crnu Goru je predstavljao Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja.Opšta vježba je organizovana u luci Sidavna.

Na licu mjesta su predstavljene mogućnosti Norveške i zemalja koje je pozvala u pomoć zbog tehničko-tehnološke havarije, tkt. akcidenta u pomenutoj luci.
Mandić je ispred crnogorskog Direktorata za vanredne situacije i civilnu bezbijednost i kotorske Službe zaštite i spašavanja prisustvovao vježbi pod obzerverskim programom, gdje je bilo prisutno oko stotinu vatrogasaca.
Vježba se sastojala iz više segmenata.
U vježbi, koja je pokazala da je Norveška zaista jedna od najrazvijeniih zemlja Evrope, učestvovala je i obalska straža Norveške, vatrogasci i ronioci grada Osla i lučke vlasti.
Očigledan je bio visok  nivo obučenosti i osposobljenosti, uz najsavremeniju opremu, počev od brodova, helikoptera i svega što prati vid ovakvog načina spašavanja.
“Budući da je Crna Gora pomorska zemlja ova vježba je dala sliku svima koji su došli sa balkanskih prostora u kojima se veoma malo ulaže u spasilačke službe i civilnu zaštitu, koja u Crnoj Gori gotovo i ne postoji”, kazao je Mandić.
Vježba je pokazala visok nivo kolagijalnosti i pomoći, kako zemalja članica EU, tako i onih koje to još nijesu, poput naše Crne Gore, naveo je on.
Mandić je podsjetio da se jedan manji dio ovakve vježbe sprovodi i u Kotoru.
On vjeruje da je moguće preko IPA programa kandidovati neki od projekata za dobijanje sredstava namijenjenih osavremenjavanju službi zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.
Vježba je trajala 24 sata i bila je organizovana na mjestima koja su bila opasna čak i za posjetioce.
Mandić vjeruje da će i crnogorski Direktorat organizovati za naše službe bar jedan vid ovakve obuke.

(preuzeto sa lokalnog Radia Skale)