Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Konferencija „Operativni plan upravljanja Jadranom - AgriGov“

22.07.2016.
Konferencija „Operativni plan upravljanja Jadranom - AgriGov“

Danas se u Galeriji solidarnosti u Kotoru održala završna Konferencija na kojoj su promovisani ostvareni rezultati u okviru implementacije Projekta „Operativni plan upravljanja Jadranom - AgriGov“. Projekat je završen juna 2016. godine, a finansiran je iz IPA jadranskog programa prekogranične saradnje. Na konferenciji su govorili predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević, menadžer opštine Kotor Srđan Dragomanović, Jelena Stjepčević - koordinator kancelarije za međunarodnu saradnju, kao i Lena Pasinović, koordinatorka projekta AdriGov, eksperti na projektu Igor Brkanović i Predrag Janković.

Istaknuto je da je kroz realizaciju Projekta, Opština Kotor doprinijela sprovođenju strategije Jadransko-jonskog makroregiona i promovisala inovativni model upravljanja kroz integraciju regionalnih i lokalnih zajednica i sprovođenje regionalne politike Evropske unije konsolidacijom integracionog procesa između država.

“Realizacija Projekta AdriGov značajno je doprinela jačanju prekogranične Jadransko jonske saradnje. Uključivanjem lokalnih vlasti u proces donošenja odluka i sprovođenje regionalne politike EU, dat je značajan doprinos i konsolidaciji integracionog procesa između država. Saradnju sa AdriGov partnerima i članicama Jadransko-jonske euroregije smatram veoma značajnom, jer nam je pružena mogućnost da damo značajan doprinos sprovođenju Strategije Jadransko-jonskog makroregiona i zajednički promovišemo inovativni model upravljanja kroz integraciju regionalnih i lokalnih zajednica“, kazao je predsjednik opštine Kotor, dr Aleksandar Stjepčević.

U okviru projekta sprovedene su aktivnosti koje su bile usmjerene na poboljšanje rada Opštine Kotor, posebno sa aspekta organizacionih aktivnosti i unapređenja institucionalne infrastrukture, koja treba da doprinese efikasnoj implementaciji lokalne politike, privlačenju direktnih investicija i uspostavljanju integrativnih potencijala na nivou makroregiona i u pristupu integrativnim tokovima EU.

 

Na konferenciji su predstavljeni ključni sledeći rezultati Projekta:

  • Katalog investicionih potencijala Opštine Kotor – „Investiraj u Kotor“
  • Priprema elektronske platforme –„Investiraj u Kotor’’
  • Studija izvodljivosti za „Biznis investicioni i informacioni centar Kotor“
  • Plan unapređenja implementacije razvojne politike Opštine Kotor
  • Projektne prioritete za konkurisanje kod EU IPA II programa-fondova

 

Osim pomenutih rezultata, potrebno je naglasiti doprinos Opštine Kotor u organizacionom i programskom jačanju saradnje u okviru Jadransko - jonske regije i Foruma Jadransko - jonskih gradova. Posebno je značajan doprinos Kotora ostvarenju četiri stuba i ciljeva EUSAIR Strategije.

Ostvareni rezultati predstavljaju primjer dobre prakse, razvijene u okviru EU integrativnih procesa i jačanja saradnje lokalnih vlasti sa privredom na domaćem i međunarodnom nivou.

Pomenute aktivnosti su realizovane u skladu sa zaključcima i smjernicama Vlade Crne Gore, koji su usmjereni na unapređenje organizacije i rada Jedinica lokalne samouprave, uspostavljanje međuopštinske saradnje i snažniju orijentaciju i korišćenje raspoloživih programa i fondova EU.