Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

KOTOR SE SVAKODNEVNO UREĐUJE, BROJNE INVESTICIJE TEK PREDSTOJE

28.02.2020.
KOTOR SE SVAKODNEVNO UREĐUJE, BROJNE INVESTICIJE TEK PREDSTOJE

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović sa saradnicima na nedavno održanoj pres konferenciji, upoznao je prisutne sa svim šta je u proteklih sedam mjeseci urađeno na području naše opštine, kao i sa planovima za buduće investicije i aktivnosti.

,,Vrlo brzo će se asfaltirati i ulica Tabačina, a razmišljamo i o rješavanju problema parkinga preko puta jaslica, zbog slabe protočnosti saobraćaja kroz tu ulicu. Narednih dana počinju radovi i na Zlatnim njivama kako bi se promijenio asfalt”, rekao je prvi čovjek grada. On je dodao da se o bezbijednijem i kvalitetnijem pristupu brine i u ulici koja vodi od Jadranske magistrale ka Ulici 21. maja, pored prosvjetno-obrazovnih ustanova, koja će biti jednosmjerna.

U dogovoru sa Ministarstvom prosvjete finansiraće se i Pomorska biblioteka, kao i Omladinski centar, a u planu je sanacija i rekonstrukcija stadiona na Benovu sredstvima lokalne samouprave, Ministarstva sporta i mladih i Ministarstva prosvjete.

,,Već imamo dobar primjer saradnje sa Osnovnom školom ,,Veljko Drobnjaković” iz Risna, gdje je nedavno promijenjena kompletna stolarija i ugrađena klima u područnom odjeljenju Perast” kazao je direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoran Mrdak.

Ulaže se u brojne institucije, obnavljaju se domovi kultura, mjesne zajednice, putni pravci i pri kraju je završetak radova na vodovodnom sistemu prema Kavču, a onaj prema Trojici je završen.

Što se tiče početka radova na putu ka Bigovi, protekla dva mjeseca su svi napori usmjereni da se efikasno završi eksproprijacija treće sekcije saobraćajnice kako bi se eliminisao rizik i otpočeli radovi na cjelokupnoj dužini pristupne saobraćajnice, a ne parcijalno. Ostvaren je značajan progres i očekuje se skori završetak postupka. Izabran je izvođač radova za pristupnu saobraćajnicu i završeno ugovorno pregovaranje sa njim.

Aktivnosti i ulaganja Morskog dobra, kao i saradnja sa Vodovodom i Komunalnim preduzećem su takođe na zavidnom nivou, a na taj način se odgovara na sve zahtjeve građana.

Poznato je da je Budžet usvojen početkom druge polovine 2019. godine i da je na realizaciju i ostvarenje tako koncipiranog Budžeta na osnovu odluka prethodnika, bio planiran u iznosu od od 20 681 000 za prethodnu godinu, a realizovan je u iznosu od 19 666 000 eura, odnosno 96,54%.

,,Takvo ostvarenje budžeta je imalo za posljedicu da Opština blagovremeno izmiri sva dugovanja prema zaposlenima, KfW banci, dobavljačima, izvođačima radova, privrednim društvima, javnim ustanovama, kao i transferi sportu, kulturi, NVO sektoru i slično”, istakao je sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Ivo Magud
Budžet za 2020. godinu iznosi 27 256 000 eura, a opravdani prefiks ovom budžetu daje činjenica da se 14 2777 000 eura odnosi na kapitalni budžet, što čini 52,4% budžeta.