Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kotoru predsjedništvo u Forumu Jadransko - Jonskih gradova

13.12.2014.
Kotoru predsjedništvo u Forumu Jadransko - Jonskih gradova

U Peskari je juče i danas održana XVI plenarna sjednica Foruma Jadranskih i Jonskih gradova, sa temom 'Projekti i upravljanje Strategijom jadransko jonskog makroregiona i obaveze gradova članova Foruma'.Na sjednici je odlučeno da se predsjedništvo nad ovom prestižnom organizacijom nakon dvogodišnjeg potpredsjedavanja dodijeli Opštini Kotor, tako da će gradonačelnik Kotora Prim. dr Aleksandar Stjepčević u narednom periodu biti predsjednik Foruma.Događaju su u ime Opštine Kotor prisustvovale koordinator kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević i savjetnica za međunarodnu saradnju i projekt-koordinator Lena Pasinović.

Jadransko-jonski makroregion predstavlja novi oblik saradnje između regiona u Evropi u smislu što većih mogućnosti korišćenja postojećih instrumenata EU fondova. Strategija EU za Jadransko-jonski makroregion počiva na podsticanju 'plavog rasta' tj. razvoju pomorske ekonomije te saobraćajnih i energetskih veza, zaštiti životne sredine i razvoju održivog turizma. Strategija jadransko jonskog makroregiona (EUSAIR) predstavljena je 18. novembra 2014. godine u Briselu, a postaje operativna u januaru 2015. čime se uvećava odgovornost lokalnih vlasti u pogledu efektivne implementacije razvojnih programa i korišćenja fondova Evropske Unije koji će na ovaj način postati dostupni. Članstvo u Forumu jadranskih i jonskih gradova nudi mogućnost stvaranja jakih partnerstava u narednom programskom periodu Evropske Unije, imajući u vidu da buduća strategija Evropske Unije za jadranski i jonski region kao i novi programi teritorijalne saradnje predstavljaju dobru priliku za razvijanje zajedničkih inicijativa u ovoj oblasti.
Forum broji 50 članica, gradova koji se nalaze na obalama Jadranskog i Jonskog mora, Grčke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Crne Gore. Iz naše zemlje članovi Foruma su Kotor, Bar, Budva i Ulcinj. Cilj Foruma je očuvanje prirodnih vrijednosti jadransko-jonskog basena, unaprijeđenje saradnje u regiji, širenje mira i prijateljstva. Forum jadranskih i jonskih gradova je priznat od strane Evropske Unije od koje treba da dobije finansijsku podršku iz evropskih međunarodnih fondova za projekte i inicijative koje su u skladu sa planom i programom Foruma. Forum promoviše inovativne forme decentralizovane saradnje i partnerstva između lokalnih vlasti zemalja članica.