Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

MINISTAR EKOLOGIJE, PROSTORNOG PLANIRANJA I URBANIZMA RATKO MITROVIĆ NA SASTANKU SA PREDSJEDNICIMA BOKELJSKIH OPŠTINA

19.02.2021.
MINISTAR EKOLOGIJE, PROSTORNOG PLANIRANJA I URBANIZMA RATKO MITROVIĆ NA SASTANKU SA PREDSJEDNICIMA BOKELJSKIH OPŠTINA

Budući strateški razvoj Crne Gore biće definisan kroz Zavod za prostorno planiranje i urbanizam koji će stoprocentno kontrolisati država, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u Vladi Crne Gore prof. dr Ratko Mitrović. On se danas u Tivtu sastao sa predsjednicima opština Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva, Stevanom Katićem, Vladimirom Jokićem, Željkom Komnenovićem i Markom Carevićem kako bi sagledali probleme koji tište opštine u Boki ali i mogućnosti njihovog rješavanja.

Po ocjeni svih učesnika, sučeljavanje argumenata i bolja komunikacija između lokalnih i državnih organa jesu načini za efikasnije rješavanje skoro tri decenije nagomilanih problema.

Ministar Mitrović je kazao da je Vlada usvojila akcioni plan za buduću strategiju razvoja ekologije u Crnoj Gori.

-Još jedan problem je da smo zatrpani čvrstim otpadom, ne znamo šta raditi sa tim. Ako hoćemo da razvijamo industriju, moramo razmišljati o cirkularnoj industriji koja za sobom nema otpad koji zagađuje. Imamo mnogo problema. Napravili smo akcioni plan i usvojen je ove nedelje na Vladi vezano za buduću strategiju razvoja ekologije u Crnoj Gori-rekao je Mitrović.

Preduzete su i aktivnosti kako bi prostorno planiranje i urbanizam doveli pod kontrolu države:

– Prostor je najveći resurs Crne Gore i nije obnovljiv, jednom kada ga iskoristite ne možete ga opet povratiti. Zato ćemo uskoro otvoriti Zavod za prostorno planiranje i urbanizam koji će 100 odsto kontrolisati država i naći način kako da kontroliše budući strateški razvoj-najavio je ministar.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa novom Vladom i istakao da je podrška države opštinama na primorju od izuzetnog značaja jer one u značajnoj mjeri doprinose budžetu države:

-Ova četiri grada su sigurno najznačajnija u ekonomiji Crne Gore koji doprinose budžetu države u značajnoj mjeri, pa je s tim u vezi značajno da i vi pomognete nama, kako bi mi pomogli državi i kako bi sve moglo bolje da funkcioniše. Na ovom prostoru je infrastruktura rađena 60. ili 70. godina a znamo da su najveći saobraćajni čepovi na području Boke, gdje se čeka na granicama po tri, četiri sata, pa se onda putuje od Novog do Tivta ili Budve još dva, tri sata. Zbog svega toga su nama saobraćajnice i zaobilaznice neophodne ukoliko želimo kvalitetan turizam i da budemo top turitička destinacija. Ova četiri grada sigurno imaju potencijal za to-ocijenio je Katić.

Po njegovim riječima, problema ima dosta, poput morskog dobra, Vodakoma i kreditnih aranžmana sa KFV bankom i kada su u pitanju inspekcije i urbanizam. Podsjetiću, da smo kada se usvajao Zakon o planiranju prostora, kolege Jokić , Krapović i ja ukazivali da je riječ o jednom od najlošijih zakona koji je ikad usvojen ali nismo imali podršku od tadašnje Vlade. Očekujemo da će doći do promjena, da će se mnoge anomalije koje pritiskaju primorske opštine biti izmjenjene-zaključio je Katić.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić izrazio je zadovoljstvo što imaju priliku da razmjene mišljenja o problematici lokalnih samouprava koje su u nadležnosti ovog resora.

-Ovo predstavljanje je novi kvalitet u društvenom životu Crne Gore, da vladina tijela i cijela ministarstva dođu u lokalne uprava i da na licu mjesta čuju ono što nama predstavlja problem u svakodnevnom radu, a što se odražava na život građana. Slažem se sa ministrom Mitrovićem da je prostor jedini nepovratni resurs. Kao predsjednik Opštine Kotor moram da kažem da su pitanja Kotora mučila ne samo Kotor već i Crnu Goru, međunarodnu zajednicu i Uneskov komitet. Nadam se da smo sada bliže rješenju i očuvanju tog prostora,a imamo niz drugih otvorenih pitanja. Ovo će biti samo prvi korak u rješavanju svih spornih tačaka, a činjenica da na ovaj način sučelimo argumente jeste novi kvalitet koji su omogućile političke promjene, kazao je Jokić.

I za predsjednika Opštine Tivat, Željka Komnenovića, najvažnija pitanja za lokalne uprave su prostorno planska dokumentacija, legalizacija, Morsko dobro, Vodakom, regionalna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tretman otpadnih voda i ekologija.

– Nadamo se da će ovo biti jedan impuls koji će voditi dijalogu i pronalaženju rješenja za nagomilane probleme u proteklih 30 godina na ovom prostoru. Problema je zaista mnogo. Ja nemam iluziju da mi to možemo sve sada sve jednim sastankom riješiti , ali ono što se nadam jeste da je dobra volja gospodina Mitrovića, njegovog ministarstva i Vlade CG da ove probleme riješavaju na mjestu gdje su nastali, u samoj bazi, što je veoma dobro i da će ovo biti inicijativa za nastavak takve prakse , pa i one inicijative da se jedna od temaskih sjednica Vlade održi u narednom periodu u Boki. Nagomilani problemi mogu se riješiti samo na jedan način , a to je bliska saradnja lokalnih uprava sa ministarstvima –kazao je Komnenović.

Obećavajuće je, po riječima predsjednika Opštine Budva Marka Carevića, da će u narednom periodu imati priliku da normalno raspravljaju o svim životnim problemima.

-Kao što sami znate 30 godina jednog neodgovornog i nedomaćinskog odnosa je dao rezultate da imamo probleme na svim nivoima i prosto me raduje da u direktnoj komunikaciji ovdje na licu mjetsa gdje su nastali svi problemi možemo da krenemo da ih realizujemo bez primjesa bilo kakve politike, već suštinski cijeneći da dosta kasnimo i da vrijeme teče i da moramo ovako da radimo brzo, kvalitetno, suštinski rješavamo probleme. Znamo da je u predpristupnim pregovorima ekologija jedan od najvećih problema koji će sresti sve nas i vas kao Vladu. Svaki dan je dragocjen, problemi su kada su u pitanju Budva na svim nivoima. Realan prilaz problemima je temelj i baza kvalitetnog rješavanja. Moramo da radimo najbolje moguće i budemo oprezni da se poštuju sve procedure i da se ne odugovlači – zaključio je Carević.