Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović u posjeti opštini Kotor

13.01.2016.
Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović u posjeti opštini Kotor

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović boravi danas u radnoj posjeti opštini Kotor i ovom prilikom razgovarao je sa predsjednikom opštine Kotor dr Aleksandrom Stjepčevićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku su razmatrane teme u cilju unapređenja i zaštite ljudskih i manjinskih prava, ostvarivanja prava i sloboda pripadnika/ca ranjivih društvenih grupa (lica sa invaliditetom, lgbt osoba i Roma) kao i unapređenja politike rodne ravnopravnosti. Ministar Numanović je konstatovao da su usvojeni zakonski propisi u cilju zaštite marginalizovanih grupa, kao i zaštite ljudskih prava svih građana Crne Gore, ali da slijede intenzivnije aktivnosti kako bi se isti primjenili u praksi. “Upravo od lokalnih samouprava se očekuje saradnja kako bi se riješio problem pravnog statusa lica romske populacije, pomoglo u zapošljavanju žena i osoba sa invaliditetom, kao i spriječavanju nasilja u porodici” – između ostalog istakao je ministar Numanović. 
Predsjednik opštine Kotor dr Aleksndar Stjepčević je saopštio na koji način opština Kotor radi u cilju unapređenja statusa ugroženih lica. Napominjući da se izdvajaju sredstva za distribuciju pitke vode za romsko naselje Lovanja, finansijka pomoć za prevoz učenika i nabavku školskog pribora, kao i da se intenzivno radi na pronalaženju trajne lokacije za smještaj Roma. Kotor se takođe može pohvaliti visokim stepenom rodne ravnopravnosti i uključenosti žena u svim sferama društvenog života. Podsjećamo da je Opština Kotor 2014. godine potpisala Memorandum o saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, u cilju sistematizovanja radnog mjesta u čijem opisu poslova je praćenje i zaštita prava i sloboda lgbt osoba.