Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

MLADI U VODI

13.08.2020.
MLADI U VODI
Povodom obilježavanja 12. avgusta Međunarodnog dana mladih održan je događaj “Mladi u vodi” u organizaciji Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor i VPK “Primorac” Kotor.
Na otvorenom bazenu, mjestu gdje se brojni mladi Kotorani i Kotoranke po prvi put susreću sa sportom i na kom su naši najuspješniji vaterpolisti započeli svoje karijere, danas su tema bili mladi, benefiti i izazovi koje im aktivno bavljanje sportom donosi.
Na događaju su učestvovali: predsjednik kluba Mlađan Janović, spec. fizijatrije dr Bruna Lončarević, trener vaterpolo tima Vido Lompar, trenerica plivačkog tima Slađana Vučetić, član vaterpolo tima Draško Samardžić i članica plivačkog tima Jovana Stijepović.
U ime Opštine Kotor, prisutne je pozdravila Marina Dulović, sekretarka Sektretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Uz zahvalnost klubu što se odazvao na poziv Sekretarijata i uzeo aktivno učešće na ovom događaju, sekretarka je istakla da je cilj Sekretarijata i Opštine Kotor da podrži mlade ljude, da čuju, shvate i pomognu unaprijeđenju njihovog položaja i školovanja, kao i da doprinesu prevazilaženju problema izazvanim epidemiološkom situacijom, kao što su zastoji u treniranju i obrazovanju.
,,Vjerujem da će povratkom Primorca pod okrilje Opštine Kotor nakon 13 godina, uslijediti bolji dani, kao i da će se slavna vremena kluba vratiti. Predstojeća 100 godišnjica kluba dodatna je inspiracija i motivacija svima u klubu, Opštini i gradu da Primorac bude što uspješniji", zaključila je Dulović.
Predsjednik VPK ,,Primorac” Mlađan Janović istakao je da je program razvoja kluba upravo baziran na djeci.
,,Stogodišnjicu postojanja kluba obilježiće ono po čemu je klub
poznat, a to je plivačka i vaterpolo škola. Stav kluba je da se sva energija uloži u nove generacije, trenere i kadar uopšte. Plivanje i vaterpolo su se u Kotoru probudili nakon stagniranja, i pravi je trenutak da se dvije godine pred veliki jubilej pokrenemo ponovo", kazao je Janović.
Dr Bruna Lončarević govorila je o benefitima sportske aktivnosti u vodi po zdravlje mladih.
,,Uz sve benefite na fizičkom novou, druženje i učenje tokom bavljenja sportom, i kontakte koje mladi stvaraju tom prilikom su vrijednosti koje im ostaju do kraja života i pomažu im da postignu uspjehe. Voda znači zdravlje, a kao fizijatar preferiram prirodne faktore koji utiču na život i liječenje”, kazala je Lončarević.
Trener vaterpolo tima Vido Lompar izrazio je zadovoljstvo što se ova tribina održava na otvorenom bazenu, jer je to mjesto hram plivanja i vaterpola.
,,Svi smo iz različitih razloga počeli da treniramo. Neko je imao svog idola, nekome je to bila porodična tradicija, nekoga je društvo povuklo. Ono što svoj djeci preporučujem, bez obzira na pol i uzrast, jeste sport. Bitno je da svi jedan dio života provedu baveći se sportom, jer nas nauči da se brže socijalizujemo, steknemo odgovornost u kolektivu, osjećaj pripadnosti koji se u sportu brže razvija. Iz trenerskog iskustva mogu reći da djeca koja se bave sportom brže sazrijevaju”, ističe Lompar.
Trenerica plivačkog tima Slađana Vučetić, je istakla da plivačke vježbe pomažu djeci da steknu osjećaj samopouzdanja, odgovornosti, snalažljivosti u različitim situacijama, kao i discipline. Učestvovanje na treninzima i redovno plivanje pruža djeci i mladima priliku da komuniciraju sa vršnjacima. Takođe, djeca se upoznaju sa socijalnim vještinama kao što su slušanje, praćenje upustava, disciplini i poštovanje drugih. Što je najvažnije, djeca se zabavljaju i uče samostalnosti”, poručuje Vučetić.
Svoja iskustva sa treninga podjelili su i predstavnica plivačkog tima Jovana Stijepović i predstavnik vaterpolo tima Draško Samardžić. Uz priču o svom iskustvu, Jovana i Draško su pozvali sve svoje
vršnjake da se bave sportom i da budu aktivni.
Ovom prilikom, gospođa Dulović je predsjedniku VPK ,,Primorac" Mlađanu Janoviću, uručila 76 trenerki koje je Opština obezbjedila za vaterpoliste.
Moderatorka ove tribine bila je psihološkinja Kristina Sestak.