Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

MREŽA GRADOVA EUROMED ODRŽALA VEBINAR: “OBNOVLJENO EVROPSKO PARTNERSTVO SA JUŽNIM SUSJEDSTVOM”

21.04.2021.
Mreža gradova EUROMED održala je juče vebinar o komunikaciji Evropske komisije i visokog predstavništva Unije za spoljnu politiku i bezbjednosne politike na temu: „Obnovljeno evropsko partnerstvo sa južnim susjedstvom - novi program za Mediteran“.
Uvodnim govorom prisutnima se obratila Agnes Rampal - zamjenica gradonačelnika Nice zadužena za euro-mediteranske odnose, potpredsjednica Euromed mreže i članica Euro-mediteranskog komiteta, evropskog Komiteta regiona i Euro-mediteranske regionalne i lokalne skupštine.
Panel sesiju su vodili Jerome Cassiers - predstavnik odjeljenja za Bliski Istok i Sjevernu Afriku (MENA); Evropska služba za spoljne poslove, Ilektra Tsakalidou- predstavnica Generalnog direktorata za pregovore o susjedstvu i proširenje Evropske komisije i Vincent Ernouks-koordinator ENI CBC MED programa za zapadni Mediteran.
,,Inovativni inkluzivni i održivi gradovi imaju odlučujuću ulogu na Mediteranu sada više nego ikada, lokalne samouprave moraju mnogo da doprinesu. Ne možemo zanemariti izazove sa kojima se suočavamo, poput globalnog zagrijevanja, koje je vrlo alarmantno u mediteranskom okruženju sa svojim sekundarnim efektom - poplavama, nestašicama vode i siromaštvom. Moramo raditi na očuvanju našeg zajedničkog mora koje je najveće polu-zatvoreno more svijeta a koje je nažalost vrlo zagađeno.
Nadalje, borba protiv terorizma i visoka stopa nezaposlenosti žena su veliki izazovi. Mediteran je mali i zatvoren sa svojih 28 zemalja u kojima sve što se događa u jednoj od njih utiče na druge zemlje. Kultura, tradicija, naši korijeni i partnerstvo s jedne strane i razlike na druge strane nas čine ponosnim što smo dio Mediterana. Lokalne i regionalne vlasti moraju biti bliske građanima jer imaju presudnu ulogu u rješavanju problema sa kojima se oni suočavaju. Euromed mreža je zakoračila u novu eru u kojoj su
pametni i zeleni gradovi, klimatski i bezbjednosni rizici, kultura i naslijedje tri glavne okosnice našeg budućeg rada.
Promocija makroregionalne strategije na nivou Mediterana mora biti prioritet kao alat za bolju koordinaciju i pronalaženje rješenja za zajedničke probleme.” - kazala je Rampal.
Jerome Cassiers je ovom prilikom istakao da je pandemija bila veliki šok za naše ekonomije, ali nas je primorala da održavamo još bliže kontakte.
U tom kontekstu bilo je riječi o evropskim mehanizmima finansiranja za razdoblje 2021-2027.
Vebinaru je prisustvovala koordinatorka opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju i kontakt osoba Zajednice opština i Generalnog sekretarijata Vlade - Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji za komuniciranje procesa EU integracija ispred Opštine Kotor dr Jelena Stjepčević.
Opština Kotor postala je članica EUROMED mreže gradova u novembru 2016. godine na Generalnoj skupštini održanoj u prisustvu evropskog Komesara za proširenje Johanesa Hana.
Euromed mreža gradova osnovana je 2000. godine i broji 100 gradova članica iz 22 zemlje sa evropske strane a takodje i sa južne i istočne obale Mediterana.
Stalni Generalni sekretarijat se nalazi u gradu Nica koja predsjedava organizacijom.
Francuska će preuzeti rotirajuće predsjedavanje Savjetom EU u prvoj polovini 2022.