Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

OBRAĆANJE GRADONAČELNIKA JOKIĆA ODBORNICIMA SO KOTOR I GRAĐANIMA

21.02.2017.
OBRAĆANJE GRADONAČELNIKA JOKIĆA ODBORNICIMA SO KOTOR I GRAĐANIMA

Poštovani odbornici, poštovana predsjednice, uvaženi građani i građanke Kotora, Izuzetna mi je čast što vam se danas obraćam sa ovog mjesta u svojstu predsjednika opštine Kotor. Ne mogu a da ne budem ličan i emotivan i da sa vama podijelim moje uvjerenje da u Crnoj Gori ne postoji veća privilegija i veća obaveza od one koju nosi vođenje Kotora, grada u pravom i punom smislu te riječi. Želim da zahvalim svima koji su mi danas ukazali povjerenje, ali i onima koji su isto uskratili.

Već neko vrijeme traje postupak formiranja nove uprave. Vrijeme koje je prošlo od lokalnih izbora nije vrijeme koje je potrošeno tek na promjenu vlasti, već je, ubijeđen sam, vrijeme koje znači promjenu paradigme kotorske stvarnosti i svakodnevnice.  Novo vrijeme koje nastupa nosi i novi, siguran sam, bolji način vođenja javnih poslova i zaštite javnog interesa. Borislav Pekić je negdje napisao ‎da „ako neko ljubav prema svojoj zemlji, partiji, pokretu, ideji, stavi načelno iznad istine o njoj, ma kakva da je, to nije pravi patriotizam, to nije pravi borac jedne ideje“. Upravo će ovaj način biti modus operandi nove kotorske uprave i moj lično. Situaciju u gradu ćemo sagledati bez uljepšavanja i bez floskula, sve probleme ali i sve prednosti ćemo pred sud javnosti iznijeti kao ogoljenu istinu, koliko god ona bolna ili neprijatna bila, jer samo na taj način možemo, bez samoobmanjivanja, utvrditi načine i rokove rješavanja onih problema koji pritiskaju grad. Samo na taj način ćemo pokazati ljubav prema Kotoru.

Danas neću govoriti o svim problemima Kotora i načinima na koji planiramo da ih saniramo. Kotorskoj javnosti nova koalicija će u najskorijem roku prezentovati dokument kojim ćemo predstaviti sve svoje programske planove i ciljeve. Ipak, kako je problema koji čekaju novu upravu mnogo, osvrnuću se na neke od najvažnijih. Prijetnja brisanja Kotora sa UNESCOve liste svjetske kulturne baštine visi nad svima nama kao Damoklov mač i posledica je višedecenijskog sistemskog zanemirivana Kotora od strane državnih vlasti, neangažovanja lokalne uprave i planske devastacije prostora. Ekipiranje stručnih ljudi, spremnih da se uhvate u koštac sa ovim problemom na način koji neće značiti zaustavljanje života u gradu i sprovođenje svih neophodih mjera kako bi sačuvali ovaj status koji nas čini svjetski prepoznatljivom destinacijom biće mi prioritet u budućem radu. Prag Kotora predstavlja njegova obala, odnosno operativna obala kojom sada upravlja preduzeće u većinskom vlasništvu Opštine. Naum da se kotorska obala preda stranom ili domaćem ili pak kombinovanom, krupnom a po pravilu sumnjivom kapitalu, koristeći se eufemizmom koncesije, predstavlja zlu namjeru predavanja državnog suvereniteta i možda još gore predaju našeg načina života i izvora sve privredne aktivnosti. Sa ovog mjesta poručujem da će svi oni dobornamjerni biti dobordošli partneri u unaprijeđenju kapaciteta i načina poslovanja Luke, ali i da će svako ko pomisli da preda kotorsku obalu u kotorskoj upravi dok sam ja na njenom čelu naići na najozbiljniji otpor i da smo spremni da iskoristimo sva pravno-politička sredstva kako bi spriječili predaju kotorske obale. Operativna obala Kotora ostaje pod upravom grada Kotora i to je princip oko kojeg nema kompromisa. Racionalizacija uprave, troškova i metoda upravljanja je preduslov ulaska u moderne evropske tokove. Kako bi mogli ući u ovaj proces neophodno je izvršiti reviziju poslovanja svih privrednih društava, institucija i same lokalne uprave, i to ne samo reviziju finansijskog poslovanja već i načina i metoda primjenjivanih u poslovanju. Rješenje saobraćajnih gužvi uz konsultaciju stručnjaka u oblasti saobraćaja na način koji neće ugroziti vizuelni identitet grada, a ujedno neće biti ni poligon za korupciju, je prioritetan zadatak i pitanje najosnovnijeg funkcionisanja u Kotoru. Kulturne manifestacije koje su zaštitini znak Kotor ćemo postaviti na nove osnove, tako da budu dostupne, emancipatorskog i modernog karaktera. Gradskim sportskim klubovima, prije svega Primorcu, Bokelju, Grblju, košarkaškom, jedriličarskom i drugim klubovima biće posvećena posebna pažnja nove uprave. Ravnomjeran razvoj svih djelova Opštine, od Lastve, preko Grblja, Mirca, Kavča, preko Kotora, Orahovca, Risna, Morinja, Kostanjice do Krivošija će biti naš osnov. Svaka mjesna zajednica će biti svakodnevno pitana za svoje probleme i svaku će podsjetiti opštinsko rukovodstvo na čelu sa mnom. Svaku bez izuzetka.

Sve ovo, i mnogo još drugog, predstavlja realne i teške probleme Kotora, ali ipak rješive. Ono što smatram najvećim problemom grada i temeljem svakog drugog napretka ili posrnuća jeste stanje duha Kotora i njegovih žitelja. Od grada preko kojeg je u Crnu Goru došla većina modernih civilizacijskih uticaja, grada velikana poput pisca Ljudevita Paskvalića, kapetana Iva Vizina, do današnjih slikara poput Mira Glavurtića, od grada prestonice kulture ovog dijela Jadrana, došli smo na nivo provincije po mjeri mediokriteta zadovoljnih slikom sebe i grada svedenog na sopstvenu, njihovu, mjeru. Tome je, danas i ovdje, kraj. Kotor će biti jedan od nekoliko najbitnijih gradova Jadrana, grad kulture i grad kojim će se ponositi svaki njegov žitelj, bez obzira na njegovu ulogu u gradskoj zajednici, znajući da je Kotor bio i da će biti veći i značajniji od svih nas.. Svođenje Kotora na mjeru koja je manja od ove nije grijeh samo prema gradu, već i prema svima onima koji tek treba da žive u njemu, a kakav je samo hendikep ukoliko ti budući i današnji ljudi budu lišeni saznanja o veličini njihovog grada.

Nije mi praksa da obećavam bilo što, radije svojim djelima poručujem, međutim moram da iskoristim priliku da nakon što sam dao svečanu izjavu u skladu sa zakonom, pred građanima Kotora obećam da će buduća uprava imati nultu toleranciju na korupciju i zloupotrebu opštinske imovine. Ukoliko na bilo kom mjestu u okviru lokalne samouprave naiđete na problem korupcije, pozivam svakoga od vas pojedinačno da me o tome bez odlaganja obavjesti. Kako nećemo imati nikakvog razumjevanja za korupciju i zlouptrebe, budite sigurni i držite me za riječ da bez obzira ko danas čini ili ko će sjutra činiti vlast na državnom nivou, kotorska uprava  će se oštro suprostaviti svakom pokušaju ugrožavanja onoga što mi vidimo kao interes Kotora. Na mene, moj tim i novu kotorsku upravu se neće uticati ni iz formalnih ni iz neformalnih centara moći. Jedini uticaj i jedini okvir koji ćemo priznavati je uticaj zakonskog okvira Crne Gore, jer ćemo svakim danom raditi na tome da u okviru Kotora zakon bude jednak za sve i svi jednaki pred zakonom. Svi oni koji su spremni da rade po ovim pravilima, da investiraju u Kotoru po ovim pravilima i da uživaju zaštitu zakona, koji su spremni da investiraju i posluju bez ugrožavanja javnog interesa, u novoj kotorskoj upravi će pronaći kredibilnog i ozbiljnog partnera.

Na samom kraju, pozivam vas sve da nam pomognete tako što ćete iznijeti svoj problem, sugestiju i viđenje, kako bi zajedno gradili Kotor, grad Kotor. Moja vrata će za sve dobronamjerne biti širom otvorena. Umjesto zaključka, citiraću moju koleginicu Dragicu Perović i njene riječi od 2. februara: „A sad, ajmo raditi!“

Hvala Vam!