Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ODRŽAN PETI SASTANAK LOKALNIH LIDERA MEHANIZMA SARADNJE 17plus1

05.02.2021.
ODRŽAN PETI SASTANAK LOKALNIH LIDERA MEHANIZMA SARADNJE 17plus1

Na poziv Vlade provincije Liaoning i ambasade Narodne Republike Kine u Podgorici,  Opština Kotor je uzela učešće na petom sastanku lokalnih lidera u okviru mehanizma saradnje ,,17+1'' između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Peti sastanak lokalnih lidera i njihovih predstavnika u okviru ovog mehanizma, održan je onlajn u Šenjangu, glavnom gradu organizatora-provincije Liaoning. Sastanak na temu ''Zajednički rad za opšti razvoj i zajedničku budućnost'' imao je za cilj da dalje razvije mehanizme saradnje između Kine i CEEC zemalja, promoviše saradnju na polju ekonomije, nauke, tehnologije, obrazovanja i kulture na lokalnom nivou i unaprijedi međusobno razumijevanje i prijateljstvo kako bi se dostigli zajednički benefiti i postigli najbolji rezultati.

Crna Gora je dio 'Inicijative 17+' uz Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Grčku, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Rumuniju, Srbiju, Slovačku i Sloveniju. Suorganizatori sastanka su bili Narodna Vlada provincije Liaoning, Sekretarijat saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Asocijacija provincijskih guvernera Kine i CEEC zemalja  i kineska Asocijacija prijateljstava sa stranim državama. Na sastanku radne grupe učešće su uzeli lokalni lideri i njihovi predstavnici zemalja centralne i istočne Evrope i diplomatski predstavnici zemalja CEEC u Kini. Govornici su bili i vice guverneri kineskih provincija i autonomnih regija. Sastanku je u ime Opštine Kotor prisustvovala dr Jelena Stjepčević, koordinatorka opštinske kancelarije za međunarodnu saradnju. 

,,Iako je na domaćem terenu bila pod velikim pritiskom borbe protiv epidemije, Kina je drugima kontinuirano upućivala hitno potrebne zalihe pokazujući da su globalna akcija, odgovor i saradnja, udruživanje snaga i zajednički rad potrebni više nego ikada. U godini za nama koja je donijela velike izazove čitavom svijetu, pobratimski grad Xi'an je pokazao iskreno prijateljstvo, solidarnost i podršku građanima Kotora donirajući medicinsku opremu i zalihe u svrhu prevencije i kontrole epidemije uzrokovane koronavirusom koje u takvom trenutku možda nije bilo lako nabaviti, što ovaj gest vlade grada Xi'an čini još vrijednijim.'' kazala je ovom prilikom Stjepčević.

,,Kotor funkcioniše kao koherentna multikulturalna zajednica, puna različitosti koje predstavljaju neprocjenjivu vrijednost, grad je sa bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem i lijepom tradicijom. Kotor želi da dalje razvija svoj imidž na međunarodnoj sceni uspostavljanjem saradnje sa gradovima i organizacijama u regionu i širom svijeta, posebno u oblastima turizma, kulture i ekonomskog razvoja, direktno ili kroz različite projekte, povezujući naše teritorije i kompanije sa onima iz partnerskih zemalja.''-kazala je Stjepčević