Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ODRŽAN SASTANAK OPERATIVNOG ŠTABA ZA PRAĆENJE EPIDEMIJE COVID19 NA TERITORIJI OPŠTINE KOTOR, USLOŽNJAVA SE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U KOTORU

06.11.2020.

Sastanak Operativnog štaba za praćenje epidemije COVID-a 19 na teritoriji opštine Kotor, održan je juče u sali za sastanke Opštine Kotor.  

Sastanku su prisustvovali: predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, načelnik Odjeljenja bezbjednosti Kotor Živko Ćorić, direktor Opšte bolnice Kotor dr Davor Kumburović, direktor Doma zdravlja Kotor dr Igor Kumburović, epidemiološkinja Doma zdravlja Kotor dr Tatjana Lalović i infektološkinja Opšte bolnice Kotor dr Ljiljana Knežević.

Na početku sastanka konstatovano je da se epidemiološka situacija na teritoriji opštine Kotor usložnjava, što pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je registrovao da na teritoriji naše opštine na dan 05.11.2020. godine ima ukupno 160 aktivno zaraženih osoba i da je Kotor ušao u grupu II predviđenih epidemioloških mjera NKT-a.

Nakon razmatranja cjelokupne epidemiološke situacije, a u cilju suzbijanja širenja COVID-a 19, donešeni su zaključci da: DOO „Komunalno Kotor“ Kotor, Služba zaštite i spašavanja Kotor i DVD „Bogoljub Brezić“ Perast vikendom obavljaju dezinfekciju svih opštinskih i državnih ustanova sa teritorije opštine Kotor, uz prethodnu komunikaciju sa istim. Odjeljenje bezbjednosti Kotor, Sanitarna inspekcija, Komunalna policija i Služba za inspekcijske poslove će zajedničkom koordinacijom obavljati kontrolu i evidenciju lica koja se nalaze u samoizolaciji i lica koja su oboljela od COVID-a 19, te obavljati kontrolu i praćenje pridržavanja mjera od strane građana i institucija.

Odlučeno je da sanitarna inspekcija, u saradnji sa zdravstvenim institucijama i epidemiološkim službama obavi koordinaciju sa privatnim laboratorijama sa teritorije opština Kotor, Tivat i Budva, kako bi raspolagale potpunim podacima o broju zaraženih lica i testiranih, kako u javnom zdravstvenom sistemu, tako i u privatnim laboratorijama.

Konstatovano je i da se građani opštine Kotor, koji imaju potvrdu iz privatne laboratorije da su pozitivni na COVID-19, moraju javiti epidemiološkoj službi radi evidencije i praćenja.

Ovim putem se pozivaju svi građani, institucije i pravna lica sa teritorije opštine Kotor, da se pridržavaju mjera zaštite korišćenjem zaštitne opreme, držanjem propisane distance i drugim mjerama propisanim od strane Nacionalnog koordinacionog tijela.

Služba zajedničkih poslova opštine Kotor će obaviti hitnu nabavku zaštitne opreme (dezinfekcionih sredstava, maski i dr.), a dio opreme ustupiće Odjeljenju bezbjednosti Kotor.

Služba zajedničkih poslova opštine Kotor, kao i nadležne službe u privrednim društvima i javnim ustanovama čiji je osnivač opština Kotor, su u obavezi da dezinfikuju radne prostore koje su koristili zaposleni za koje se utvrdi da su pozitivni na virus COVID-19.

Ukazano je da zaposleni u organima lokalne samouprave, kao i privrednim društvima i javnim ustanovama, čiji je osnivač opština Kotor, koji su potencijalni kontakti sa licima oboljelim od virusa COVID-19, na poslu bez izuzetka, koriste zaštitnu opremu i pridržavaju se mjera propisanih od strane NKT-a, te da se u slučaju pojave simptoma hitno jave starješini organa koji će organizovati rad u skladu sa prethodno donijetom Odlukom od strane predsjednika Opštine Kotor. U slučaju pojave simptoma, zaposleni su dužni poštovati mjere samoizolacije.

Svi zaposleni u organima lokalne samouprave, kao i privrednim društvima i javnim ustanovama, čiji je osnivač Opština Kotor, su u obavezi da koriste zaštitnu opremu i pridržavaju se svih propisanih mjera predviđenih od strane NKT-a.

Zaključeno je i da svi organi i institucije, uključeni u rad Operativnog štaba za praćenje epidemije COVID-a 19, o preduzetim mjerama iz prethodnih tačaka blagovremeno povratno informišu predsjednika Opštine Kotor.

Podsjetimo, Operativni štab za praćenje epidemije COVID 19 na teritoriji opštine Kotor čine: predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, načelnik Odjeljenja bezbjednosti Kotor Živko Ćorić, direktor Opšte bolnice Kotor dr Davor Kumburović, direktor Doma zdravlja Kotor dr Igor Kumburović, epidemiološkinja Doma zdravlja Kotor dr Tatjana Lalović, infektološkinja Opšte bolnice Kotor dr Ljiljana Knežević i sanitarna inspektorka Bilgena Hubanić.

Zadatak štaba je da za vrijeme trajanja epidemije COVID-a 19 prati i preduzima sve aktivnosti, te donosi odluke neophodne za suzbijanje epidemije.

Štab će, kako je dogovoreno, održavati redovne sjednice svakog petka sa početkom u 8 sati, u sali za sastanke Opštine Kotor.

Izvor : Radio Kotor