Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ODRŽAN VEBINAR NA TEMU: MEDITERAN - FOKUS NA ZAGAĐENJE PLASTIKOM: IZAZOVI I RJEŠENJA ZA FINANSIRANJE

28.09.2021.
ODRŽAN VEBINAR NA TEMU: MEDITERAN - FOKUS NA ZAGAĐENJE PLASTIKOM: IZAZOVI I RJEŠENJA ZA FINANSIRANJE
Vebinar u organizaciji gradova Euromed mreže, na temu: "Mediteran - fokus na zagađenje plastikom: izazovi i rješenja za finansiranje" održan je danas.
Tema diskusije je bila stanje opšteg zagađenja, a posebno zagađenja plastikom, koje je zabrinjavajuće na Mediteranu. 
Uvodnim govorom prisutnima se obratila Agnes Rampal, zamjenica gradonačelnika Nice zadužena za euro-mediteranske odnose, potpredsjednica mreže Euromed gradova i metropolisa Nica - Azurna obala.
 "Ovo more je kolijevka civilizacije, u središtu izuzetne ekološke baštine, ali nažalost, danas je jedno od najzagađenijih mora na svijetu. Plastika predstavlja 95% otpada na otvorenom moru, na morskom dnu i na plažama Mediterana. Ozbiljno mijenja morska staništa. Zajedno sa svim mediteranskim zemljama dostižemo krajnje zabrinjavajuće nivoe i krajnje je vrijeme za konkretne zajedničke akcije. U pitanju je opstanak Mediterana kao i očuvanje naših obala i našeg morskog dna, koji su kolijevka čitavog lanca ishrane u moru i osiguravaju zdravlje staništa, ali i zdravlje ljudi", kazala je Rampal.
Na panelu koji je uslijedio, govorili su eksperti Richard Chemla, delegat za zdravstvo i zaštitu životne sredine Nice i potpredsjednik zadužen za ekološku tranziciju u okviru metropolisa Nica - Azurna obala, zatim Joao Sousa, viši menadžer projekata/programa IUCN -a, koji je prikazao opšti pregled zagađenja plastikom na Mediteranu. 
Laurent Marković, predstavnik Direktorata Evropske komisije za životnu sredinu, održao je prezentaciju pod nazivom "Kvalitet života - morsko okruženje i vodena industrija, predstavljanje Akcionog plana i prioriteta Komisije za nulto zagađenje na Mediteranu''.
Lucile Courtial, izvršna sekretarka udruženja "Beyond Plastic Med", ovom prilikom je predstavila udruženje, pobjedničke projekte, svjedočenja korisnika  i poziv za mikro inicijative u ovoj oblasti.
Labib Akiki, gradonačelnik Antoure, Liban, predstavio je aktivnosti grada u oblastima odvojenog prikupljanja otpada, recikliranja i javne podrške.
U ime Opštine Kotor vebinaru su prisustvovale sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Bojana Petković i koordinatorka opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju dr Jelena Stepčević. U ime JP Morsko dobro događaju je prisustvovala saradnica za međunarodne projekte i saradnju Aleksandra Ivanović. U fokusu vebinara bile su inicijative i projekti koji imaju za cilj smanjenja plastike u moru.
Opština Kotor postala je članica EUROMED mreže gradova u novembru 2016. godine na Generalnoj skupštini održanoj u prisustvu evropskog Komesara za proširenje Johanesa Hana.
Euromed mreža gradova osnovana je 2000. godine i broji 100 gradova članica iz 22 zemlje sa evropske strane, a takođe i sa južne i istočne obale Mediterana.
Stalni Generalni sekretarijat se nalazi u gradu Nica koja predsjedava organizacijom.