Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

OPŠTINA KOTOR NA PRVOM FORUMU EVROPSKE STRATEGIJE ZA JADRANSKO JONSKI REGION

13.05.2016.
OPŠTINA KOTOR NA PRVOM FORUMU EVROPSKE STRATEGIJE ZA JADRANSKO JONSKI REGION

Predstavnici Opštine Kotor učestvuju na prvom Forumu Evropske strategije za Jadransko –jonski region (EUSAIR) koji se održava 12. i 13. Maja u Dubrovniku u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Hrvatske. Na poziv vodećih partnera IPA projekata jadranskog programa prekogranične saradnje koje Opština Kotor uspješno realizuje, prvom EUSAIR Forumu prisustvuju Sekretar za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Vukadinović, koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević i savjetnica za međunarodnu saradnju Lena Pasinović.U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Željko Raguz - zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika, Nikola Dobroslavić - Dubrovačko-neretvanski župan i predsjednik Jadransko-jonske euroregije, Korina Krecu - evropska komesarka za regionalnu politiku, Miro Kovač - ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske kao i Željko Reiner predsjednik Hrvatskog Sabora.

U okviru panel diskusije učešće su uzeli i ministri spoljnih poslova Albanije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije, Ministarka bez portfelja Srbije dok je Crnu Goru predstavljao Državni Sekretar za EU integracije i Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.
Događaj je posvećen napretku Strategije od njenog lansiranja od strane Savjeta Evrope 2014. Godine i nastaviće da doprinosi definisanju njene buduće implementacije. Ministri spoljnih poslova kao i nacionalne vlasti zadužene za fondove Evropske unije uključenih država zajedno sa evropskim Komesarom za regionalnu politiku sastali su se na Ministarskom sastanku sa ciljem obezbjeđivanja opštih smjernica, određivanja prioriteta i donošenja ključnih odluka za efektivnu implementaciju Strategije. Nakon toga, pridružili su se ostalim istaknutim govornicima tokom svečanog otvaranja i za vrijeme plenarnih sesija na dvije teme: kako učiniti Jadransko-jonski region fleksibilnijim i kako iskoristiti potencijale regiona kroz dodatu vrijednost upravljanja na više nivoa.

Tri paralelne sesije pružaju prostor za interaktivnu razmjenu iskustava i mišljenja na sledeće teme:

1) Rješavanje konflikta interesa u zajedničkom pomorskom prostoru;
2) Jačanje saradnje u sektorima saobraćaja i energetike i
3) pametan pristup održivom i atraktivnom regionu.

Na marginama Foruma, Evropske mreža za preduzetništvo (EEN) organizuje Business - to Business sesije koji okupljaju predstavnike malih i srednjih preduzeća, univerziteta, privrednih komora i ostalih ključnih aktera Jadransko-jonskog regiona sa ciljem pronalaženja partnera za nove projekte i istraživanje novih poslovnih prilika.
Opština Kotor snažno podržava implementaciju Akcionog plana Strategije preko aktivnosti unutar Jadransko –jonske euroregije čiji je član, predsjedavanja Forumom Jadransko-jonskih gradova kao i kroz projekte prekogranične i transnacionalne saradnje finansirane iz fondova Evropske Unije.