header image

PAMETNE KLUPE POSTAVLJENE NA TRI NOVE LOKACIJE U GRADU

30.07.2020.
blog image
U okviru koncepta Kotor Smart city još tri nove pametne klupe dobile su svoju lokaciju u Dobroti, Risnu i Prčanju. Solarne klupe su proizvedene u Crnoj Gori i nagrađene su prestižnom BIG See nagradom za Industrijski dizajn u Ljubljani za 2019. godinu.
Potpredsjednica Opštine Kotor Sonja Seferović, koja inicira i vodi realizaciju projekata iz oblasti tehnoloških inovacija, istakla je značaj koncepta „pametni grad“.
„Grad po mjeri građana je grad koji brine o njihovim potrebama, čini život jednostavnijim, udobnijim i efikasnijim. Pametne klupe su samo jedan od segmenata u okviru Smart city projekta koji je u planu. Koliko sam imala priliku da vidim na terenu građani, naročito mladi su bili oduševljeni njihovom postavkom. Ovakve inovacije se brzo i jednostavno prihvataju i rado koriste. Kotor je grad koji je prepoznat po bogatoj kulturno-istorijskoj baštini, uz uvođenje tehnoloških inovacija stvaramo privlačno mjesto za život i turističku destinaciju koju morate posjetiti“, saopštila je potpredsjednica Opštine Kotor Sonja Seferović.
Visokog kvaliteta, savremenog dizajna, otporne na vremenske uslove omogućavaju građanima i turistima ugodniji boravak na kotorskim ulicama uz mogućnost da dopune svoj mobilni uređaj i besplatno koriste internet. Ovakav urbani mobilijar koristi sunčevu energiju, kao izvor napajanja, te na ovaj način zadovoljava visoke ekološke standarde.
Klupe posjeduju stacionarnu bateriju kapaciteta dovoljnog da sistem održi aktivnim više dana i pri potpunom odsustvu sunca.