Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Polaganje vjenaca na spomen obilježju u Škaljarima - Potpisivanje povelje o saradnji, partnerstvu i prijateljstvu Kotora i Prerova

11.02.2016.
Polaganje vjenaca na spomen obilježju u Škaljarima - Potpisivanje povelje o saradnji, partnerstvu i prijateljstvu Kotora i Prerova

Danas je održano svečano postavljanje vjenaca na spomen obilježju palim borcima tokom pobune mornara 1918. godine u Škaljarima. Na skupu su pored ostalih prisustvovali predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević, ostali visoki predstavnici lokalne samouprave, predstavnici Bokeljske mornarice i udruženja NOR-a, predstavnici konzulata Republike Hrvatske, kao i delegacija češkog grada Prerov- koja boravi u Kotoru u cilju potpisivanja Povelje o saradnji Kotora i Prerova. Simbolično u znak buduće saradnje i uspostavljanja prijateljskih odnosa predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević je uručio gostima iz Prerova grb grada Kotora.

Prisutnima se obratio predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević:
„Poštovani sugrađani, uvaženi gosti... Današnjom svečanošću obilježavamo Dan sjećanja na mornare stradale tokom pobune 1918. godine u Boki, čiju uspomenu narod ovog kraja čuva decenijama kao dio svoje bogate tradicije.“- rekao je dr Stjepčević.
„Predstavnici brodskih revolucionarnih grupa bili su prisiljeni na predaju, preko 1200 ih je uhapšeno dok su četvorica osuđena na smrt. Osuđeni na smrt su Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šižgorić iz Žirja kod Šibenika, Mate Brnčević iz Krila Jasenice kod Omiša i František Raš iz Prerova. Danas smo ovdje da im odamo počast. Slava Vam vjesnici borbe i slobode“- između ostalog istakao je dr Stjepčević.

Nakon polaganja vjenaca , odžano je svečano potpisivanje Povelje o saradnji, parterstvu i prijateljstvu između Kotora i Prerova u Pomorskom muzeju. Povelju su potpisali predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević i zamjenik gradonačelnika Prerova Petr Merinski.
Podsjećamo da su Kotor i Prerov gradovi specifično povezani tragičnom sudbinom češkog moranara Františeka Raša, rođenog u Prerovu, a tragično stradalom u Kotoru tokom pobune mornara 1918. godine. 
Nakon potpisivanje predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević je izjavio:
„Izuzetno mi je zadovoljstvo što danas imam priliku da zajedno sa zamjenikom gradonačelnika grada Prerova potpišem Povelju o saradnji, parterstvu i prijateljstvu između dva grada . Kotor i Prerov imaju sličnu istoriju i specifičnu povezanost tragičnom sudbinom češkog mornara Františeka Raša, koji je rođen u gradu Prerovu, a stradao u Kotoru 1918. tokom pobune mornara , gdje mu je postavljeno i spomen obilježje. Osim toga mišljenja sam da postoje značajne mogućnosti, kao i želja oba grada u cilju unapređenja saradnje na polju kulture, obrazovanja, socijalne i ekonomske politike.
Danas ovim događajem simbolično šaljemo poruku da su naši gradovi i građani bliski jedni drugima, da se osjećamo članovima velike evropske zajednice, te da nas daleko više toga veže i spaja nego što nas razlikuje i razdvaja. Veliko bogatstvo svakako je i ovo prijateljstvo koje danas i formalno potvrđujemo, prijateljstvo koje će oplemeniti i obogatiti naše gradove, naše zajednice, naše sugrađane...
Zahvaljujem stoga svima koji su tome doprinijeli, svima koji su u tome pomogli, a na svima nama je da to prijateljstvo ubuduće iskreno i otvorena srca njegujemo i razvijamo.”