Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Položeni vijenci u Kotoru i Risnu

15.07.2016.
Položeni vijenci u Kotoru i Risnu

Obavještavamo da su pripadnici opštine Kotor sa udruženjem NORA (Antifašista Kotor) dana 13. jula u 10:00 časova izvršili polaganje cviječa na spomenik palim borcima u parku slobode. Takođe, istog dana, održano je i polaganje cvijeća u Risnu, tom prilikom, Glavni administrator opštine Kotor, Predrag Abramović se obratio prisutnima:

Poštovani,

Srećan Vam praznik, Dan državnosti Crne Gore, Dan ustanka naroda Crne Gore!

Okupili smo se ovdje danas, kod ovog spomenika na dan 13.jul, da odamo poštu i tom danu, i ovom spomeniku, i ovim herojima u čiju čast je i podignut, da uradimo ovo malo što možemo, za tako mnogo što su oni uradili!

13-tog jula 1941.godine, oni su - i ne samo oni nego i mnogi drugi širom Crne Gore - ponovo zapalili utuljenu baklju slobode koja, zahvaljujući njima danas gori.

Nisu oni krenuli da se bore samo za slobodu. Nego i za jednakost, bratstvo među ljudima i narodima, mir, socijalnu pravdu, dostojanstvo, sve ono što čini temeljne vrijednosti na kojima počiva ova naša civilizacija, ako smo ljudi.

Bili su to, u najvećem broju, mladi ljudi. Đaci, studenti, radnici, seljaci, neki i djeca. Ostavili su, bez dvoumljenja, svoje alatke, udžbenike i knjige, mnogi od njih i svoje porodice i djecu, i otišli da se sa oružijem u ruci, protiv mnogo jačeg, bore za nešto što su smatrali vrijednim svog života.

Nisu oni nama samo donijeli slobodu, uradili su još nešto, jednako važno. Pokazali su nam put, koji ni tada mnogi nisu znali, a na našu žalost i sramotu, ne znaju ga mnogi ni danas.

Taj dan, postavio je temelje kuće koja se zove država Crna Gora, čiji dan državnosti s razlogom baš danas slavimo.

Da nije bilo 13-tog jula ne bi bilo ni 21.novembra 1944. ni 9.maja 1945.godine.

Da nije bilo 13-tog jula, ne bi bilo ni 21.maja 2006.godine!

I zato-a često smo i u životu skloni da zaboravimo ljude koji su nešto uradili za nas - i svakog 13.jula ali i svaki drugi dan, njih ne smijemo zaboraviti, i nećemo. Ne samo zbog njih, nego i zbog nas samih, a i zbog onih koje će poslije nas doći.

Neka im je vječna slava i hvala!