Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Posjeta glavnog pregovarača - ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića opštini Kotor

06.02.2015.
Posjeta glavnog pregovarača -  ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića opštini Kotor

Predsjednik Opštine Kotor Prim.dr Aleksandar Stjepčević primio je danas državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andriju Pejovića sa saradnicima.Imajući u vidu značaj lokalnih samouprava u procesu evropske integracije, Kancelarija glavnog pregovarača je uspostavila praksu posjete opštinama i organizacije javnih skupova na teme iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji. U okviru današnje posjete ambasador Pejović održao je predavanje za učenike kotorske Gimnazije na temu evropskih integracija. Ovom prilikom prisutnima su se obratili predsjednik Opštine Kotor i direktor kotorske gimnazije g-din Božo Perović. Predsjednik Stjepčević je izrazio zadovoljstvo aktivnim učešćem kotorske gimnazije u realizaciji niza međunarodnih aktivnosti kao i evropskom dimenzijom koju ostvaruje i aktivnom uključenošću učenika i nastavnog osoblja u realizaciji međunarodnih projekata.

U nastavku programa posjete organizovana je javna debata u crkvi Svetog Pavla kojoj su prisustvovali predstavnici ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija kao i opština Bar, Budva, Cetinje, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj i Kotor. U uvodnom obraćanju predsjednik Stjepčević je upoznao prisutne sa IPA projektima koje Opština Kotor realizuje kao i sa projektima kandidovanim za finansijsku podršku. Takodje, predsjednik Stjepčević je ovom prilikom najavio da Opština Kotor planira aktivno učešće u realizaciji budućih prekograničnih i transnacionalnih programa posvećenih promociji turizma, kulturnog i prirodnog nasleđa, zaštiti životne sredine, podsticanju zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne inkluzije te dugoročnom razvoju uključenih regija i jačanju transnacionalne, ekonomske i društvene saradnje, u nadi da će biti postignut još bolji rezultat i da će se doprinijeti unapređenju saradnje i poboljšanju socio-ekonomske situacije građana. Ambasador Pejović ovom prilikom je održao prezentaciju na temu „Mogućnosti učešća u programima prekogranične i transnacionalne saradnje“.
U okviru današnje posjete Opštini Kotor, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija - generalna direktorica za koordinaciju programa pomoći EU Ivana Petričević i sekretar Pregovaračke grupe Miodrag Radović održali su sastanak sa predstavnicima Opštine Kotor i opštinskih preduzeća oganizovan sa ciljem informisanja zaposlenih o pregovaračkim poglavljima od značaja za lokalnu upravu.
Ambasador Pejović sa saradnicima takođe je posjetio gradsku biblioteku gdje je izvršena prezentacija projekta prekogranične saradnje programa Crna Gora-Hrvatska pod nazivom „Dubrovnik i Kotor-gradovi i knjige“- o kojem je govorila projekt menadžerka i viša bibliotekarka Jasmina Bajo. Prezentaciji su ispred Opštine Kotor prisustvovali potpredsjednik Tvrtko Crepulja i direktor Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Kotor Miloš Dževerdanović.