Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

POTPREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE MILUTIN SIMOVIĆ U ZVANIČNOJ POSJETI OPŠTINI KOTOR

20.08.2020.
POTPREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE MILUTIN SIMOVIĆ U ZVANIČNOJ POSJETI OPŠTINI KOTOR
Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, predsjednik SO Kotor Jovo Suđić, kao i potpredsjednici Nenad Vukadinović i Sonja Seferović sastali su se danas sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Milutinom Simovićem koji je boravio u zvaničnoj posjeti opštini Kotor.
Oni su se najprije susreli sa predstavnicima pomoraca.
 
,,Izuzetno zadovoljstvo moram da iskažem što su predstavnici pomoraca zajedno sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore došli do niza zaključaka. Ne samo u Kotoru i Boki, nego u cijeloj Crnoj Gorii pomorci imaju partnera u Vladi koja vodi računa da im olakša sve ono što predstavlja prepreku u njihovom radu-dobijanje neophodnih sertifikata, odlazaka na brodove stranih kompanija i svih poreskih olakšica, kao i eventualnih budućih kreditnih linija, kako bi imali mogućnost kao i svi drugi građani Crne Gore, a to je da najprije riješe svoja egzistencijalna pitanja", kazao je najprije prvi čovjek Kotora.
Oni su obišli i Institut za biologiju mora, ali i domaćinstva u Grblju.
 
U okviru radne posjete Kotoru potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović sa predsjednikom Opštine Željkom Aprcovićem obišao je Institut za biologiju mora.
U proteklim godinama Ministarstvo poljoprivrede je investiralo značajna sredstva u razvoj infrastrukture, opreme, podmlađivanja naučnog kadra i podizanje opštih uslova za naučno istraživački rad. Rekonstruisana je zgrada, opremljene najsavremenije laboratorije koje imaju međunarodne sertifikate i nabavljen  istraživački brod. U završnoj fazi je i izgradnja prvog morskog akvarijuma u Crnoj Gori, vrijednog 1,2 miliona eura, koji je finansiran u partnerstvu vlada Norveške i Crne Gore. To će biti nova naučno istraživačka i edukativna baza crnogorskog obrazovnog sistema. Naša zajednička želja je da kroz ovu jedinicu instituta besplatno prođu svi đaci i studenti u Crnoj Gori. Izgradnjom akvarijuma Institut će postati i nezaobilazna turistička adresa. 
Takođe, u partnerstv s Ministarstvom poljoprivrede realizuje se i veoma značajan kapitalni projekat Food4Health koji će, zasnovan na naučnoj osnovi proizvoditi mlađ kamenice u vrlo kontrolisanim uslovima, a kasnije dijeliti besplatno uzgajivačima kako bi podigli proizvodnju ove značajne vrste i očuvali prirodne resurse u Boki. Uz malu plavu ribu vjerujemo da i školjke mogu biti prepoznate kao brendirani proizvod visokog kvaliteta i predstavljati izuzetno atraktivnu turističku, odnosno gastronomsku ponudu Crne Gore sa proizvodom koji će nositi naziv delikatese Boke Kotorske. JP Morsko dobro podržalo je realizaciju uređenja dvorišta i akvarijumskog prostora.
 
„Briga o pomorcima mora biti kontinuirana i sveobuhvatna. Mora se razumjeti da je, u suštini, to najveća kompanija u Crnoj Gori koja zapošljava oko 7.000 crnogorskih pomoraca koji plove na stranim brodovima, zarađujući, kako se s pravom kaže, hljeb sa sedam kora. Oni godišnje prihoduju i doprinose finansijskom sistemu Crne Gore oko 250 miliona eura. Vrijedni ljudski potencijal crnogorskih pomoraca čuva našu tradiciju pomorstva prepoznatljivim i stručnim i radnim kapacitetima“, kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović na sastanku sa predstavnicima pomoraca u Kotoru.
 
Kao rezultat odgovornog i sistematskog rada u martu 2017. godine, Crna Gora je zvanično vraćena na Bijelu listu Evropske komisije. Obaveza i odgovornost svih institucija je da Crna Gora zadrži svoje mjesto na Bijeloj listi, vodeći kontinuiranu brigu o sistemu obrazovanja, obuke i izdavanja pomorskih ovlašćenja. 
Crna Gora je ispunila značajne međunarodne obaveze u ovoj oblasti usvajajući brojne konvencije i rezolucije i sada je ključni zadatak i obaveza dosljedno sprovođenje svih obaveza koje proističu iz njih. Sa redovnom i transparentnom internom kontrolom sopstvenog sistema, kao i posebno pažljivim i odgovornim odnosom prema međunarodnim izvještajima o stanju u ovoj oblasti. Ti izvještaji, kao objektivni partnerski pogled sa strane, treba da posluže kao važni putokazi za dalja neophodna unapređenja stanja u pomorstvu. I to kroz otvoreni dijalog sa ključnim partnerima – predstavnicima pomoraca i kroz unaprijeđenu međuresorsku saradnju.
Sve ovo su bili razlozi i motivi Vlade za formiranje Vladinog koordinacionog tijela za pomorce, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i predstavnici Ministarstava saobraćaja i pomorstva, prosvjete, finansija, zdravlja, rada i socijalnog staranja, kao i predstavnici udruženja pomoraca.