Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

POČEO PETI FORUM EU STRATEGIJE ZA JADRANSKO - JONSKI REGION

28.01.2021.
POČEO PETI FORUM EU STRATEGIJE ZA JADRANSKO - JONSKI REGION

Peti forum Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) koji zajednički organizuju Republika Srbija i Evropska komisija, uz podršku EUSAIR Facility Point-a započeo je danas a održava se u Beogradu 28. i 29. januara pod sloganom „Jačanje otpornosti jadransko-jonskog regiona kroz saradnju“.

Plenarne i tematske sesije usredsređene su  na digitalnu i zelenu tranziciju, regionalni odgovor na krizu COVID-19, makroregionalnu saradnju u vezi sa strateškim i pravnim okvirom EU nakon 2020. godine, novu metodologiju za proširenje i Zelenu agendu za zapadni Balkan, kao i oporavak kulturnih i kreativnih industrija u regionu.

Virtuelni događaj su uvodnim obraćanjima otvorili Jadranka Joksimović-ministarka EU integracija Republike Srbije i nacionalna IPA koordinatorka, Anže Logar-Ministar vanjskih poslova Republike Slovenije, Eliza Fereira-evropska komesarka za koheziju i reforme, Oliver Varhelji-evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Nikola Dimitrov-Zamjenik premijera za evropske poslove Republike Sjeverne Makedonije i nacionalni IPA koordinator, David Navaro-specijalni izaslanik generalnog direktora SZO za COVID-19, direktor Instituta za globalne zdravstvene inovacije Imperial koledža u Londonu i strateški direktor 4SD-vještina, sistema i sinergija za održivi razvoj i Nikola Selaković - ministar vanjskih poslova Republike Srbije. 

''Moramo osigurati jedinstveni front da pobijedimo Covid-19. Takođe, u oktobru smo usvojili veliki ekonomski i investicioni plan za čitav region na čiju se brzu primjenu moramo usredsrediti za podršku ekonomskog oporavka. Plan ima za cilj mobilizaciju 9 milijardi eura u grantovima i 20 milijardi u investicijama. Biće ključan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana stvaranjem saobraćajnih, energetskih i digitalnih infrastrukturnih veza u cijelom regionu i EU. Okviri poput Jadransko-jonske inicijative i Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) dobro se uklapaju u ovaj pristup. Regionalna saradnja koju olakšavate i dobrosusjedski odnosi koje jačate su od suštinskog značaja za evropski put Zapadnog Balkana. Vaš fokus na održivom turizmu, kvalitetu životne sredine, povezivanju regiona i plavom rastu u velikoj je mjeri usklađen sa ambicijama ekonomskog i investicionog plana.'' kazao je Varhelji na otvaranju Foruma.

Opština Kotor kontinuirano jača saradnju sa regionalnim organizacijama koje predstavljaju institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje najvažnijih zajedničkih pitanja na Jadranu i unutar ovih partnerstava učestvuje u projektima evropske teritorijalne saradnje koji su u skladu sa Akcionim planom EUSAIR strategije,  uz organizaciju i učešće na međunarodnim događajima posvećenim ovoj temi.

Plenarne i tematske sesije Foruma usredsređene su  na digitalnu i zelenu tranziciju, regionalni odgovor na krizu COVID-19, makroregionalnu saradnju u vezi sa strateškim i pravnim okvirom EU nakon 2020. godine, novu metodologiju za proširenje i Zelenu agendu za zapadni Balkan, kao i oporavak kulturnih i kreativnih industrija u regionu.