Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PREDSJEDNIK CRNE GORE MILO ĐUKANOVIĆ POSJETIO KOTOR

21.08.2020.
PREDSJEDNIK CRNE GORE MILO ĐUKANOVIĆ POSJETIO KOTOR
,,Zadovoljstvo mi je da sam kroz razgovor dobio informacije koje potvrđuju da se tokom nekog poslednjeg perioda u Kotoru mnogo ozbiljnije razmišlja o budućnosti  i mnogo odgovornije radi. Nakon promjene lokalne vlasti čini mi se da su opet prave teme na dnevnom redu kada je Kotor u pitanju, a to su teme koje se tiču infrastrukturnog i ukupnog ekonomskog unaprjeđenja ovog grada i stvaranja pretpostavki za kvalitetniji život kotorskih stanovnika, i za realizaciju vrijednog biznisa od strane domaćih i inostranih biznismena i investitora. Informacije koje sam dobio se uglavnom tiču važnih projekata na planu infrastrukturnog razvoja, govorili smo i o potrebi unaprjeđenja saobraćajne infrastrukture kako bi se izbjeglo zagušenje ne samo u sezoni nego i van sezone kada je u pitanju život u Kotoru. Dalje, tiče se i projekata unaprjeđenja komunalne infrastrukture i stvaranja pretpostavki za dinamičniji razvoj privrednih djelatnosti u Kotoru kako u oblasti turizma i usluga tako i u nekim drugim oblastima počev od proizvodnje hrane i prerađivačke industrije", najprije je kazao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
 
On je istakao da je posebno zadovoljan onim što je čuo iz razgovora sa predstavnicima kotorskog biznisa i da mu zaista uliva povjerenje.
,,Riječ je o ljudima koji veoma dobro prepoznaju ono što država otvara kao šansu pred domaćim i inostranim biznisom. Jednako tako su spremni da podrže i napore koji se ulažu od strane lokalne uprave u Kotoru, u tom sadejstvu državne i lokalne vlasti  unaprjeđuje se poslovni ambijent Kotora i stvaraju pretpostavke da se ovdje razmahnu neke djelatnosti koje su prepoznate na prostoru Kotora kao prioritetne šanse razvoja unaprjeđenja društvenog proizvoda i otvaranja novih radnih mjesta. Optimista sam nakon današnjeg razgovora, čini mi se da lokalna uprava radi odgovornije i efikasnije nego što je to prethodno bio slučaj, a da predstavnici kotorskog biznisa prepoznaju svoju šansu i ubijeđen sam da će oni biti vrlo važni akteri u projektima koji će značiti dalji ekonomski i ukupni društveni razvoj i ovog grada, Bokokotorskog zaliva i Crne Gore u cjelini", zaključio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
 
Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović se zahvalio predsjedniku Đukanović i kotorskim privrednicima što su tu u ovom izazovnom trenutku.
,,Mi iz izvršne vlasti smo se dosta bavili sa privrednom situacijom u gradu, pritom ne zanemarujući činjenicu i specifičnosti grada Kotora koji je dominantno oslonjen na turizam, na kruzing turizam, a znamo da ova godina zbog aktuelne epidemiološke situacije nije onakva kakva je trebala da bude. To nas nije obeshrabrilo da u više navrata kao odgovorna izvršna vlast razgovaramo sa privrednicima grada Kotora, prevashodno sa ljudima koji se bave turističkim proizvodom u gradu i da zajednički pronalazimo rješenja i u smislu olakšica koje smo kao lokalna samouprava usvojili u prethodnom periodu u lokalnom parlamentu ali i svega onoga što se u budućnosti očekuje“, kazao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.
 
On je istakao koliko je Kotor atraktivan prostor, kao i da će u bliskoj budućnosti biti interesantan brojnim investitorima.
,,Početna naša pozicija treba da bude takva da zajednički analiziramo, a zatim se spremimo i napravimo projekte za još ljepši Kotor i budućnost svih nas koji živimo i radimo ovdje, koji će mimo onoga što mu jeste prirodna i kulturna baština po kojoj je prepoznat u svijetu imati da ponudi šta i od privrednog potencijala. Budućnost kotora je valorizacija izuzetno značajnih fortifikacijskih objekata u smislu gradnje budućih hotelskih kapaciteta u risanskom zalivu, jer očekujemo da će vrlo brzo HIA biti usvojena, što znači da ćemo imati gradnju „Teute“ i bivšeg hotela „Fjord“ gdje ćemo imati prestižni lanac hotela „Marriott“, koji će pored rizorta Blue Kotor Bay otvoriti nova radna mjesta. Stvara se jedan kvalitetan poslovni ambijent, a mi zajednički možemo odgovoriti zadacima koji nas čekaju“, istakao je predsjednik Aprcović.
Prvi čovjek Kotora je naglasio da nas je COVID opomenuo da se ne možemo oslanjati na kruzing turizam, a gradnjom nautičkog centra i eko marine u Risnu stvarićemo nove uslove za kvalitetniji život Kotorana i Kotoranki.
 
,,Uskoro nas očekuje i, kako svjetski stručnjaci ističu, najbolji projekat na svijetu-žičara, koji otvara vizure prema Lovćenu i Orjenu. Kao partneri ćemo zajedno izaći iz ove krize“, zaključio je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.