Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR OTVORIO KIMC 2022 - POMORSTVO JE NIT KOJA POVEZUJE SVAKI MOMENAT NAŠEG GRADA

28.11.2022.
PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR OTVORIO KIMC 2022 - POMORSTVO JE NIT KOJA POVEZUJE SVAKI MOMENAT NAŠEG GRADA
Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić jutros je otvorio Drugu Međunarodnu naučnu konferenciju iz oblasti pomorstva - 2nd Kotor International Maritime Conference KIMC 2022, koja se održava u organizaciji Pomorskog fakulteta, a uz podršku Opštine Kotor.
"Veliko mi je zadovoljstvo da u ime Opštine Kotor i svoje lično ime svima poželim dobrodošlicu i da izrazim zadovoljstvo da se nakon prošlogodišnje ostvaruje ono što su bile naše želje, a to je da ova konferencija postane tradicionalna. Opština Kotor je sa Pomorskim fakultetom institucionalizovala saradnju, a motivi Opštine su dvojaki. Najprije činjenica da imamo još jednu naučnu konferenciju u Kotoru koja doprinosi tome da Kotor bude domaćin ljudima najvećeg zvanja i sa najviše znanja. Drugi razlog se nalazi u samoj temi - u pomorstvu. Kotor je u pisanim dokumentima pomenut prije 2300 godina. Dešavale su se u Kotoru pohare, kuge, zemljotresi, ali nit koja povezuje svaki momenat ovog grada je pomorstvo. Veliki dio, tačnije 75 odsto ukupnog kulturnog nasleđa Crne Gore nastao je kao produkt rada pomoraca i uticaja pomorstva na ovaj kraj. Naši pomorci su oblikovali sudbinu ne samo ovog kraja, već i Evrope. Proteklih nekoliko decenija smo nažalost kroz društvene i geopolitičke promjene doživjeli da naša pomorska industrija nije na nivou na kojem je bila.
Crna Gora je zemlja sa najvećim brojem pomoraca po glavi stanovnika na svijetu, a upravo oni su zamajac i temelj supstance koja je pozicionirala Kotor kao pomorski grad, a Crnu Goru kao pomorsku državu. U nadi i želji da ova konferencija postane tradicija i da ćemo i u decenijama ispred nas okupljati najbolje iz pomorskih nauka na našoj teritoriji, svima želim dobrodošlicu i dobre i uspješne dane pred nama" - kazo je predsjednik Jokić.
Podsjećamo da konferencija traje do 30. novembra.