Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PREMIJER DUŠKO MARKOVIĆ I PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR ŽELJKO APRCOVIĆ OTVORILI POTHODNIK

17.07.2020.
PREMIJER DUŠKO MARKOVIĆ I PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR ŽELJKO APRCOVIĆ OTVORILI POTHODNIK
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović juče su svečano otvorili pothodnik.
Prolaz je opremljen električnim pokretnim stepenicama i posebnim liftovima za osobe sa invaliditetom, vrijedan više od 1.600.000 eura. Ovom investicijom reguliše se pješački saobraćaj, koji je predstavljao problem i onemogućavao kontinuirano odvijanje kolskog i pješačkog saobraćaja u užem gradskom području, posebno u ljetnjim mjesecima kada je zbog dolaska velikog broja kruzera, predmetna lokacija dodatno opterećena turistima sa kruzera koji žele ostvariti bliži kontakt sa Starim gradom i njegovim znamenitostima.
Oni su obišli i kotorski Dom zdravlja gdje je završena rekonstrukcija i opremanje prostora Organizacione cjeline izabranih doktora za odrasle, površine 550 m². Rekonstruisan je i modernizovan kompletan prostor, nabavljena savremena oprema i obezbjeđeni kvalitetniji uslovi kako za rad zaposlenih, tako i za boravak pacijenata.
U okviru investicije kompletan prostor je opremljen novim mobilijarom i medicinskim aparatima. Vrijednost investicije je oko 120.000 eura, koja je je obezbijeđena dijelom iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje, Opština Kotor je donirala 30 000 eura, a većim dijelom je obezbijedio Dom zdravlja Kotor, iz sopstvenih sredstava.
Zadovoljstvo je Premijer iskazao obilaskom zgrade Starog zatvora koja se rekonstruiše u kreativni hab sa rezidencijalnim kapacitetima. U ovom prostoru će nakon izvedenih radova i opremanja postojati kapaciteti za boravak umjetnika (jednokrevetni i dvokrevetni apartmani), rad umjetnika (atelje i studio, u zavisnosti od oblasti), organizaciju radionica, seminara i konferencija, kao i kafe bar sa kuhinjom. Dio prostora će biti ustupljen na korišćenje lokalnim umjetnicima i kreativnim preduzetnicima. Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 4.281.675,26 €, a budžet Ministarstva kulture, kao glavnog partnera, iznosi 1.271.336,81€, a nacionalno kofinansiranje iz sopstvenog budžeta 190.700,53 €.
Premijer Duško Marković je najprije istakao da je njegova posjeta Kotoru pokazala tri aspekta odgovorne vlasti.
,,Prvo, investiranje u budućnost, u razvoj, drugo, uspješnu i kvalitetnu valorizaciju kulturne baštine grada Kotora i čitavoga Zaliva i treće, brigu o zdravlju stanovništva i o njegovoj sigurnosti i prosperitetu. Građani Kotora su nažalost u prethodnom periodu bili žrtva jedne neodgovorne politike. Ali danas vidimo da je Kotor grad u kojem se radi, u kojem se ima vizija o budućnosti i koji se razvija. Potvrda tome su i više od 10,5 miliona eura vrijedni objekti – završeni ili u radu, a koje sam danas obišao“, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na kraju radne posjete Kotoru.
Prvi čovjek Kotora Željko Aprcović je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, ali i završenim projektima u prethodnom periodu.
,,Sve ono što smo obećali u prethodnom periodu završeno je. Znamo koliko se pričalo o pothodniku i koliko su naši sugrađani iščekivali otvaranje istog. Posebnu pažnju ćemo posvetiti vama tako što ćemo zajednički obilježiti otvaranje pothodnika na način na koji najprije zaslužujete vi, moji sugrađani, ali i lokalni mediji. Čestitam i direktoru Kumburoviću, jer ovakav Dom zdravlja siguran sam ne postoji ni u regionu. Brigom o našim mlađim i starijim sugrađanima na ovaj način pokazali ste jednu odgovornost i postavili standarde, na čemu vam se najiskrenije zahvaljujem", kazao je predsjednik Aprcović.
Prvi čovjek grada je izrazio zadovoljstvo i otvaranjem hotela Blue Kotor Bay na Prčanju koji će lokalnoj samoupravi i stanovnicima Kotora donijeti niz benefita.
,,Znamo šta je COVID19 uradio i koliko nam je svima promijenio neke planove, ali, ovaj hotel će još da se nadograđuje i biće još radnih mjesta. Čestitam vam na poduhvatu i završetku radova", zaključio je on.
Otvaranje pothodnika, rekonstruisanog dijela Doma zdravlja, ali i obilazak Starog zatvora i otvaranje hotela Blue Kotor Bay uveličali su ministri u Vladi Crne Gore i to ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar sporta i mladih Nikola Janović.