Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PREVENCIJA NA OTVORENOM

26.06.2020.
PREVENCIJA NA OTVORENOM
Povodom obilježavanja 26. juna Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge održan je događaj „Prevencija na otvorenom“ u Parku slobode. Organizator skupa bio je Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor - Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, RE populaciju i rodnu ravnopravnost.
 
O primarnoj prevenciji iz svog ugla govorili su dr Marina Roganović, ispred Specijalne bolnice za psihijatriju, Milica Pavićević, ispred Centra za socijalni rad i Aleksandar Kaluđerović, kao jedan od nekadašnjih volontera Kancelarije i učesnika u projektu Web savjetovalište 2009. godine. 
 
Doktorica Roganović je istakla važnost otvorenog dijaloga, udruženosti porodice i zajednice, volonterskog rada i upornosti. Milica Pavićević, u ime ustanove istakla otvorenost za saradnju i svaki vid pomoći i podrške mladima, dok je Aleksandar Kaluđerović akcentovao ulogu volonterizma i vršnjačke podrške, kao i osjećaja zadovoljstva i satisfakcije pri pružanju podrške. 
Uz otvorenu diskusiju sa prisutnima, učesnici su govorili ne samo o temama zavisnosti, već i o važnosti porodice, zajednice i međusobne saradnje u procesu prevencije i liječenja bilo koje vrste zavisnosti. U svojim izlaganjima učesnici su bili saglasni da je saradnja na svim nivoima i obraćanje mladima na njima blizak način – osnova za borbu protiv zloupotrebe droge.
 
Tokom događaja predstavljen je rad Kancelarije i postojećih servisa u Kotoru, kao što su Savjetovalište za mlade u okviru Doma zdravlja, rad Centra za socijalni rad u oblasti prevencije i mladih, preventivne sekcije u školama, projekat online zajednice za mlade Kotor Connect i rad odjeljenja za bolesti zavisnosti u sklopu Specijalne bolnice za psihijatriju.
Ispred Kancelarije obratile su se savjetnice Snežana Stevović Janković i Kristina Sestak. Pored predstavljanja redovnih aktivnosti, istakle su da je opština Kotor jedina opština koja u kontinuitetu već 12 godina održava primarnu prevenciju u školama i prevenciju u zajednici, uz saradnju sa 7 spoljnih saradnika – profesora.
Promovisana je i nova brošura „Primarna prevencija u Kotoru” koja daje informacije o aktivnostima Kancelarije i ono najvažnije, objedinjuje kontakt informacije svih relevantih institucija po pitanju prevencije i liječenja zavisnosti u Kotoru i šire. Uz Kotor Connect, projekat stvaranja online zajednice mladih Kotor, savjetnice su istakle da je glavni cilj Kancelarije da bude spona između mladih i institucija.
Cilj ovog događaja jeste da se osvijesti potreba za stvaranjem metaforičkog „kruga povjerenja” između institucija i mladih, i ostalih sugrađana/ki koji će poslužiti kao mjesto gdje bez ustručavanja postaviti pitanja vezana za bolesti zavisnosti, gdje se obratiti za podršku i pomoć.