Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PRIMORAC ZA PRVI VIJEK POSTOJANJA DOBIO MONOGRAFIJU

20.05.2024.
PRIMORAC ZA PRVI VIJEK POSTOJANJA DOBIO MONOGRAFIJU

''Primorac na putu kroz svoj prvi vijek'' naziv je monografije koja je u izdanju Vaterpolo plivačkog kluba „Primorac“ iz Kotora predstavljena sinoć u Crkvi sv. Duha.

Jugoslovenski reprezentativni plivač i vaterpolista Đorđe Perišić i novinar Dušan Davidović autori su monografije, koja na gotovo 900 stranica donosi istorijski presjek kotorskog kluba. Saradnik na publikaciji je Dragan Đurčić, dugogodišnji vaterpolo poslenik i hroničar grada Kotora.

Klub iz Kotora osnovan je 30. jula 1922. godine kao „Športsko društvo Primorac”, a njegov prvi predsjednik je profesor i direktor kotorske Gimnazije dr Leopold Netović, koji još 1909. u drevni grad donosi prvu loptu. „Primorac” je tokom dosadašnjeg trajanja četiri puta bio nacionalni prvak, a isto toliko i osvajač kupa. Najveći uspjeh postignut je 2009. godine osvajanjem Evrolige, što je najveći rezultat domaćeg klupskog vaterpola, a ujedno i prva evropska kruna za Crnu Goru u klupskom ekipnom sportu. Kotorski klub iste je godine osvojio i evropski Superkup, a 2010. bio viceprvak Starog kontinenta.

Trifun Miro Ćirković sredinom prošlog vijeka postavlja temelje modernog „Primorca“ koji, oslanjajući se na sopstvenu školu, decenijama daje evropske, svjetske i olimpijske pobjednike. Ćirkovićevu viziju i multidisciplinarni rad potvrđuje dupla kruna iz 1986. godine, prvi veliki uspjeh kluba, ostvaren isključivo domaćim snagama, što je i u tadašnjem sportskom svijetu bio raritet. Upravo tada „rođena” je i druga istinska legenda „Primorca“, Zoran Džimi Gopčević, a ta je šampionska generacija iznjedrila i Mirka Vičevića, legendarnog vaterpolistu koji je upisan u Kuću slavnih vodenih sportova.

Autori monografije, apostrofirajući najznačajnija razdoblja klupske istorije, dotakli su se i ostalih igračkih i trenerskih imena, kao i članova uprava koji su svojim radom doprinijeli stvaranju evropskog „Primorca“, promovišući širom svijeta kotorsku školu vaterpola. Siniša Kovačević, predsjednik Vaterpolo plivačkog kluba „Primorac“, ističući kako monografija svjedoči o kontinuitetu i uspjehu kotorskog vaterpola i sporta, podvlači čvrstu i blisku vezu „Primorca“ i Kotora.

Promociji monografije, uz brojne sadašnje i nekadašnje igrače i trenere, te navijače i prijatelje kluba, prisustvovali su predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević, direktor Turističke organizacije opštine Kotor Jovan Ristić, predsjednik Skupštine Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Mirza Krcić, selektori vaterpolo reprezentacija Crne Gore i Slovenije Vladimir Gojković i Mirko Vičević, kao i predstavnici vaterpolo klubova iz Crne Gore.

Na promociji monografije minutom ćutanja odata je počast preminulim članovima kluba, dok su pozdravljeni igrači i treneri koju su nedavno osvojili naslov državnog prvaka.

Opština Kotor, pod čijom je ingerencijom Vaterpolo plivački klub „Primorac“, finansijski je pomogla izdavanje monografije.