Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PROJEKAT BACAR: ODRŽANA TEMATSKA RADIONICA O KLASTERSKOM POVEZIVANJU U OBLASTIMA TURIZMA I LOKALNE HRANE

29.08.2018.
PROJEKAT BACAR: ODRŽANA TEMATSKA RADIONICA O KLASTERSKOM POVEZIVANJU U OBLASTIMA TURIZMA I LOKALNE HRANE

Tematska radionica o klasterskom povezivanju u oblastima turizma i lokalne hrane  održana je u sali kotorskog Kulturnog centra "Nikola Đurković" u okviru IPA prekograničnog projekta "BACAR: Klasteri i konkurentnost - umrežavanje na Jadranskom području".Glavni cilj projekta BACAR jeste jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz izgradnju klasterskog pristupa u sljedećim sektorima: kreativna industrija, turizam i poljoprivreda.

Tema radionice je bila postizanje bolje konkurentnosti u sektoru turizma i lokalne hrane Bokokotorskog zaliva i šireg okruženja kroz sektorsko i međusektorsko povezivanje. Tokom radionice su predstavljeni planirani rezultati projekta i razmijenjene su ideje o boljem razvoju u sektoru turizma i poljoprivrede. Takođe je  utvrđeno na koji način se klasteri mogu baviti razvojem inovativnosti kao suštinskog sredstva da se postigne konkurentnost.
Učesnici radionice koji su predstavljali privredni sektor su uzeli aktivno učešće u radu iste i iznijeli brojne poteškoće sa kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju, kao i načine na koje bi u saradnji sa lokalnim samoupravama i državnim organima iste mogle biti ublažene ili prevaziđene.
Istaknuti su problemi koji se odnose na nedovoljno razvijenu putnu infrastrukturu, probleme sa vodosnabdijevanjem, neadekvatnim inspekcijskim nadzorom, nelojalnom konkurencijom, problemima kod plasmana proizvoda na tržište, nepoštenim trgovačkim praksama, povezivanjem proizvođača sa turističkom privredom i brojnim drugim poteškoćama.
Učesnici radionice će u saradnji sa predstavnicima javnog sektora i u narenom periodu uzeti učešće u aktivnostima projekta „BACAR“ u oblasti klasterizacije. Zaključak svih učesnika radionice je da se radi o aktivnostima koje mogu dovesti do poboljšanja uslova za poslovanje privrednika kroz razmjenu znanja, umrežavanje i upoznavanje sa primjerima dobre prakse iz regiona, na čemu će se raditi u narednom periodu.
Radionicu je u ime Opštine Kotor otvorio projekt koordinator Vladimir Bujišić - sekretar opštinskog Sekretarijata za preduzetništvo, komunalne poslove i saobraćaj a vodili su je spoljni eksperti za klasterizaciju u oblasti turizma i lokalne hrane na projektu BACAR  Jelena Krivčević i Svetlana  Vujičić. Radionici su prisustvovali privrednici iz oblasti turizma, proizvodnje hrane i poljoprivrede, predstavnici organa lokalne samouprave, Turističke organizacije Kotora, Privredne Komore Crne Gore, kao i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN.