Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Proslava desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti u Kotoru

19.05.2016.
Proslava desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti u Kotoru

Kotor je oduvijek bio grad prepoznat po kvalitetu kulturno-umjetničkih manifestacija koje organizuje. Pored tradicionalnih ljetnjih manifestacija, kao uvertira za dobru sezonu, u Kotoru će biti organizovana i proslava povodom desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti. "Sasvim je izvjesno da će u mnogo gradova programi istim povodom biti organizovani, i smatram da je to potrebno uraditi, s obzirom na važnost datuma koji nadolazi. Međutim, kotorska publika je zaista posebna i zahtjevna. Publika posebnog senzibiliteta kojoj na pravi način treba ugoditi, i siguran sam da ćemo to ove godine i uraditi", kazao je predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević.

Program obiluje različitim kulturno-umjetničkim, zabavnim, sportskim i rekreativnim sadržajima. Za Kotorane i posjetioce koji se toga dana nađu u našem gradu biće priređen svojevrstan ugođaj u kojem će uživati svi. Planiran je dnevni i večernji program u kojem će učestvovati kako kotorski, tako i ostali umjetnici iz Crne Gore, međutim i inostrani.

Proslava desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti i hiljadu godina njene državnosti, u organizaciji Opštine Kotor sa gradskim institucijama, počinje u subotu 21. maja u 10 sati na trgu ispred Muzičke škole “Vida Matjan”, gdje će se do 14 sati smjenjivati profesori i učenici, školske klape, kvartet “Talija” i sastavi kamerne muzike.

Gradska muzika će svojim đirom po gradu pozdraviti praznik od 10 do 11 sati, a od 10 do 15 sati je tradicionalni “Trofej dana nezavisnost” koji podrazumijeva takmičenje u raftingu na rijeci Škurdi uz bedem ka mostu.

Povodom desetogodišnjice crnogorske nezavisnosti Bokeljska mornarica će u 11 i 30 minuta dočekati i pozdraviti veliki broj visokih stranih gostiju  i diplomata u našem gradu.

Tom prilikom na trgu od katedrale-bazilike Sv. Tripuna odigraće tradicionalno kolo Bokeljske mornarice, saopštava našem radiju viceadmiral kapetan Ilija Radović.

U Muzeju grada Perasta u 18 sati biće priređena dokumentarna izložba posvećena znamenitoj peraškoj porodici Širović.

U Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru od 9 do 21 sat biće organizovan program pod nazivom “Dođi, vidi i uživaj”.

Program u večernjim urama na Trgu od oružja u 20 sati počinje koncertom folklora Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Učestvovaće i folklorne grupe iz Švedske, Holandije i Crne Gore.

Nakon toga  je “Veče crnogorskih kompozitora” čija će djela izvesti učenici i profesori  kotorske Muzičke škole u 20 sati i 30 minuta.

U 21.30 nastupiće pop pjevačica Nina Žižić, a od 22.30 bend “Neon”.

"Vjerujem da svima poznato da je Kotor grad koji je sinonim za dobru zabavu u raznim sferama. Od tradicionalnih manifestacija kakve su Bokeška noć, karnevali, maskenbali, lokalne manifestacije kao i manifestacije koje organizuju mjesne zajednice, pa do internacionalnih organizacija događaja kakve su festival KotorArt sa svojim raznolikim segmentima, ili kotorska smotra mode.

Posebno bih istakao da ove godine očekujemo još više posjetilaca i turista, s obzirom na prestižne nagrade koje je Kotor dobio, a to su Lonely Planet, koji nas je svrstao u 10 gradskih destinacija koje morate posjetiti u 2016. godini, i nagrada PRO.PR Vision City koja se dodjeljuje gradu koji na najbolji mogući način u svakom segmentu predstavlja bogatstva svoje države. S obzirom na to da se u Kotoru nalazi 60% crnogorskog kulturno-istorijskog nasljeđa, svakako je i logično da Kotor zavrijedi ovakvu nagradu", istakao je predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević.