Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Samit gradonačelnika „Ujedinjeni u različitosti“ – Firenca

09.11.2015.
Samit gradonačelnika „Ujedinjeni u različitosti“ – Firenca

Predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević boravio je u Firenci od 5. do 8. novembra na samitu pod nazivom „Ujedinjeni u različitosti“ na poziv gradonačelnika Firence Daria Nardelle. Predsjednik Stjepčević je pozvan kao počasni predstavnik Crne Gore da prisustvuje događaju posredstvom ambasade Crne Gore u Italiji i počasnog konzula Crne gore u regiji Toskana g-dina Alessandra Giannanti'ja. Samit je održan u firentinskoj „Palazzo Vecchio“, u kome je smještena gradska vjećnica i predstavlja simbol grada i njegove gradske moći. Kotor kao član organizacije „Mayor for Peace“ i grad sa tradicijom poštovanja različitosti i dobrih međuljudskih odnosa prepoznat je kao dobar partner u saradnji i promociji mira i tolerancije. Opština Kotor već duži niz godina njeguje dobre odnose sa italijanskim gradovima kroz saradnju na prekograničnim i transnacionalnim programima za razvoj zajednice. Skup u Firenci će dodatno učvrstiti i unaprijediti prijateljske odnose Kotora i Firence kako je i zaključeno na prijemu koji je gradonačelnik Firence upriličio za predsjednika Stjepčevića. Na skupu je u ime opštine Kotor boravila i koordinatorka za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević. Događaju u Firenci su prisustvovale brojne istaknute javne ličnosti iz svijeta politike, kulture,umjetnosti, sporta. Među prisutnima su kao počasni gosti i govornici bili i Njeno Veličanstvo Haya bint Hussein , princeza od Jordana, kao i poznati američki glumac i reditelj Tim Robbins.

Na samitu su gradonačelnici razmjenjivali svoja iskustva i vodili debatu na temu uspostavljanja dugoročnog mira, kao univerzalne vrijednosti, koja predstavlja preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i poštovanje ljudskog dostojanstva. Jedan od govornika bio je i predstavnik organizacije „Mayor for Peace“ g-din Aron Tovish, koji je između ostalog istakao zadovoljstvo što je Kotor član ove međunarodne organizacije.

Osnovne teme u fokusu su bile: kulturno naslijeđe i demokratija, obrazovanje i ravnopravnost žena, mediji i demokratija, interkulturalni dijalog, migracije, problem izbjeglica. Organizator samita je gradska uprava grada Firence, a osnovni cilj je skretanje pažnje na socijalne konflikte i načini i mehanizmi u cilju njihovog prevazilaženja.
Ovom prilikom gradonačelnici su potpisali Povelju '“Ujedinjeni u različitosti“, koja poziva na jačanje interkulturalnih veza te zaštitu i promiciju naslijeđa gradova. Povelja predstavlja apel gradova prema UNESCO-u, u cilju uspostavljanja Stalnog komiteta za konsultaciju gradonačelnika, koji promoviše novu ulogu gradova u pogledu zaštite prirodne i kulturne baštine i različitosti kulturnih i jezičkih izraza.
U okviru umjetničkog dijela programa samita „Ujedinjeni u različitosti“, nastupila je i mlada gitaristkinja iz Kotora Nađa Janković, učenica kotorske muzičke škole i višestruka dobitnica međunarodnih priznanja.

 

Predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepcevic sa gradonačelnikom Firence Dariom Nardellom

 

Predsjednik opštine Kotor Dr Aleksandar Stjepčević sa počasnim konzulom crne gore u regiji Toskana Alessandrom Giannantijem

 

Predsjednik opštine Kotor Dr Aleksandar Stjepčević sa glumcem Tim Robbinsom

 

Nađa Janković