Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SAOPŠTENJE - Projekat Bluewin

18.05.2016.
SAOPŠTENJE - Projekat Bluewin

Projekat Bluewin finansiran je iz Programa Evropa za građane, a nositelj projekta je Grad Zadar. Projektni partneri su: Grad Dubrovnik, Inverness, Škotska, Grad Gorizia, Italija, Grad Nova Gorica, Slovenija i Grad Kotor, Crna Gora. Projekat se temelji na zajedničkoj potrebi svih učesnika za podizanjem svijesti i znanja o očuvanju mora i vodenih bogatstava, upravljanju vodenim eko-sistemima i pravilnim korišćenjem vodenih bogatstava,  uključivanjem civilnog sektora i volontera u ekološke akcije kojima se sprječava daljnja onečišćenja plaža i mora, a sve u skladu sa politikama tzv. „plavog rasta“.

Projekat se sprovodi u period od januara do oktobra 2016. godine, a glavna aktivnost odvijala se u Zadru, u period od  12. do 17. maja 2016. godine. Uz stručna predavanja, radionice, razne ekološke akcije u Zadru je organizovani tzv. „Plavi sajam“  na kojem je promovisana zaštita mora i pravilna valorizacija morskih resursa.

Na pomenutom projektu ispred Opštine Kotor učestvovale su predstavnice Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Madalena Jovanović i Snežana Stevović-Janković i predstavnica Kabineta predsjednika Opštine Aleksandra Milić.

Osim predstavnika Opštine, na projektu je učestvovalo 60-ak volontera Kancelarije za prevenciju narkomanije, koji su učenici Gimnazije Kotor i Srednje pomorske škole, a bili su pod ličnim vođstvom gospođe Snežane Stevović-Janković i profesorice Dragane Franić, te polaznici hrvatske nastave iz Kotora i Tivta sa profesoricom Anom Šarčević.

Obaveze Opštine Kotor bile su otvaranje projektne konferencije zajedno sa ostalim partnerskim gradovima, prisustvo i učešće na ekološkim, umjetničkim i edukacionim radionicama, te učešće u radnim akcijama kao što su čišćenje plaže Vitrenjak u Zadru i ostrva Telašćica.

U projektu je aktivno učestvovalo oko 200 srednjoškolaca i studenata iz inostranstva, a saradnja na sličnim projektima se očekuje i u 2017. godini. Aktivnosti koje se sprovode ovim projektom prenosili su Radio Kotor i Radio Dux, a novinarke koje su ujedno pratile aktivnosti u Zadru i učestvovale u njima, bile su Jelena Kljajević i Milena Pilastro Kovačić.