Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SAOPŠTENJE POVODOM 3. DECEMBRA - MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM

01.12.2017.
SAOPŠTENJE POVODOM 3. DECEMBRA - MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra, čestitamo ovaj dan svim organizacijama i udruženjima lica sa invaliditetom, kao i njihovim članovima sa teritorije opštine Kotor.    

Podsjećamo, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se od 1992, kada je  Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila Rezoluciju kojom se sve zemlje članice pozivaju da obilježe taj dan, s ciljem da se unaprijedi i omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u širim društvenim tokovima.

Procjenjuje se da 15 odsto svjetske populacije živi sa nekim od oblika invaliditeta, stoga je ovaj dan povod da se skrene pažnja na sve probleme i barijere s kojima se susreću osobe s invaliditetom tokom svog života. Najveći problemi jesu visoki stepeni siromaštva i nezaposlenosti, te isključenost osoba sa invaliditetom od strane osoba bez invaliditeta.

Na ukupni položaj lica sa invaliditetom u Crnoj Gori posebno utiču : tradicija, nedostatak kompetentnog kadra, neadekvatna raspodjela finansijskih sredstava organizacijama lica sa invaliditetom, nerazumijevanje promjena koje donosi proces integracije u međunarodnu zajednicu, nedostatak Registra lica sa invaliditetom u Crnoj Gori i brojni drugi faktori.

Ustavom Crne Gore garantovana je posebna zaštita osoba s invaliditetom, a prihvatanjem i ratifikovanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Crna Gora se obavezala da će osigurati i promovisati punopravno ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda bez diskriminacije.

Strategija za integraciju lica sa invaliditetomu Crnoj Gori za period 2016-2020. Godine obavezuje Ministarstvo rada i socijalnog staranja da zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, nevladinim sektorom i drugim socijalnim akterima obavljaju kontinuirani monitoring i evaluaciju postignutih rezultata i u skladu sa tim saznanjima predlagažu odgovarajuće mjere i aktivnosti.

Opštinski savjet za brigu o licima sa invaliditetom nedavno je konstituisan u novom sastavu, nakon isteka mandata prethodnom članstvu. Očekujemo da će na prvoj narednoj sjednici Savjeta biti razmatrano dalje sprovođenje nerealizovanih segmenata Lokalnog akcionog plana iz prethodnog perioda, kao i planiranje novih aktivnosti u saradnji sa predstavnicima svih organizacija koje pripadaju oblasti zbrinjavanja lica sa invaliditetom, na dobrobit svih osoba sa invaliditetom sa područja opštine Kotor.