Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sastanak na temu izrade HIA studije u cilju regulacije saobraćaja na području opštine Kotor

27.03.2015.
Sastanak na temu izrade HIA studije u cilju regulacije saobraćaja na području opštine Kotor

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević sa saradnicima primio je danas eksperte Katri Lisitzin i Michael Kloosa, koji borave u posjeti Kotoru u cilju pomoći oko izrade izvještaja za HIA studiju – Studiju procjene uticaja na životnu sredinu za područje Kotora. Na samom početku sastanka predsjednik Stjepčević je pozdravi goste riječju:

„Želio bih da u ime Opštine Kotor i u svoje lično ime pozdravim uvažene goste eksperte gospođu Katri Lisitzin i gospodina Michael Kloosa, koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme da pomognu Opštini Kotor prilikom realizacije projekata vezanih za regulisanje saobraćaja u Boki Kotorskoj, a posebno sa aspekta potrebe izrade Studije procjene uticaja na baštinu (HIA), s obzirom da je baš na njihovu inicijativu došlo do uspješnog apliciranja za odobravanje sredstava od strane Njemačke Fondacije za svjetsku baštinu, koja će omogućiti sprovođenje preliminarnog istraživanja planiranih projekata na lokalnom nivou. Ovom prilikom moram napomenuti da je razvoj i regulisanje saobraćaja od ključnog značaja za našu opštinu i za funkcionisanje normalnog života građana, kao i regulaciju kretanja sve većeg broja turista koji posjećuju Kotor. Sa druge strane potpuno smo svjesni značaja i statusa našeg grada koji je od 1979. godine na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne baštine. Zbog toga i smatramo da nam upravo eksperti koji se bave ovom oblašću mogu najviše pomoći da prevaziđemo nastale probleme uz istovremeno očuvanje svih vrijednosti univerzalnog i svjetskog kataktera Područja Kotora. Ubijeđen sam da ćemo imati vašu podršku na optimalan način u mjeri koja će napraviti ravnotežu između ova dva važna zahtjeva”- istakao je predsjednik Stjepčević.
Inostrani eksperti su iznijeli značaj realizacije jedne ovakve studije, koja će predstavljati polaznu osnovu za dalja planiranja i pojasniti kako će budući infrastrukturni projekti uticati na postojeći prirodno – kulturni ambijent grada Kotora, koji je prepoznat kao istorijsko - kulturno područje od izuzetnog značaja. Gospodin Kloos, inače potpredsjednik UNESCO-vog tijela za kulturne i urbane pejzaže Svjetske baštine i profesor Arhitektonskog fakulteta u Ahenu je saopštio cilj njihove posjete Kotoru. Naime oni će posjetiti pojedine lokacije od značaja i formirati izvještaj o postojećem stanju, koji će poslužiti kao osnova za izradu prve faze HIA studije. Katri Lisitzin je samostalni konsultant i stručnjak za kulturnu baštinu, sa velikim iskustvom u samoj izradi Procjena uticaja na baštinu. Svojim stručnim znanjem i iskustvom imaju namjeru da pomognu lokalnoj samoupravi, kako bi pronašli optimalno rješenje za pitanje regulacije sobraćaja na području Boke Kotorske.
Predsjednik Opštine Kotor je u razgovoru sa ekspertima iznio stav da kulturno – istorijsko blago Kotora, treba posmatrati kao razvojnu šansu, a ne kao kočnicu razvoja. Takođe je istakao da je osim očuvanja baštine, jednako bitno raditi na unapređenju života i izgradnji infrastrukturnih projekata, uz dodatnu kontrolu i poštovanje evropskih standarda u ovoj oblasti..