Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SASTANAK SA POLJOPRIVREDNICIMA

18.09.2017.
SASTANAK SA POLJOPRIVREDNICIMA

Potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov  i samostalni savjetnik za poljoprivredu i vodoprivredu u Sekretarijatu za preduzetništvo, komunalne poslove i saobraćaj Budimir Vasić sastali su se danas u skupštinskoj sali palate Bizanti sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine. Potpredsjednica Moškov istakla je da lokalna uprava prvi put organizuje sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine.

Ta činjenica sigurno je doprinijela velikom odzivu poljoprivrednih proizvođača koji su gotovo ispunili skupštinsku salu i današnji sastanak iskoristili da predstave način proizvodnje i svoje proizvode.

Na sastanku je utvrđeno da je većina poljoprivrednih proizvođača registrovana u resornom ministarstvu, te na taj način ostvaruju mogućnost da Opština Kotor subvencionira njihove aktivnosti u oblasti proizvodnje. Da podsjetimo, lokalna uprava je ove godine budžetom opredijelila 70.000 eura, kako bi podstakla postojeću proizvodnju i doprinijela da što više mladih ljudi počne da se bavi poljoprivredom.

Današnji sastanak sa poljoprivrednicima ukazao je i na niz značajnih informacija u ovoj oblasti, kao što su činjenice da se na teritoriji opštine Kotor prozvode autohtone sorte paradajza i masline, da je razvijeno voćarstvo, marikultura, pčelarstvo, stočarstvo, kao i uzgoj aromatičnog bilja i cvijeća.

Predstavnici Opštine informisali su prisutne poljoprivrednike da je dnevnim redom sljedećeg skupštinskog zasijedanja, koje je zakazano za 25. septembar, planirano usvajanje Nacrta Odluke o podsticajima u razvoju poljoprivrede. S obzirom da će se ovaj dokument naći na javnoj raspravi, proizvođačima će biti omogućeno da svojim primjedbama i sugestijama aktivno učestvuju u kreiranju pomenute odluke i povoljnog ambijenta za razvoj poljoprivrede.

Potpredsjednica Moškov je najavila da će Opština Kotor posredovati između poljoprivrednih proizvođača i turističkih radnika, kako bi poljoprivrednici dobili adekvatan prostor za plasman svojih proizvoda.

Učesnici sastanka informisani su i o pozivu za učešće na sajmu Najbolje iz Crne Gore, koji će se održati u Podgorici 21. i 22. oktobra. Najavljeno je da će, u skladu sa mogućnostima, Opština pomoći da poljoprivrednici iz Kotora organizovano učestvuju na tom sajmu.

Poljoprivrednici su na današnjem sastanku iskazali zahvalnost povodom činjenice da se poljoprivrednoj proizvodnji prvi put posvećuje pažnja, kao i zadovoljstvo što će im Opština Kotor pomoći kako subvencijama, tako i povezivanjem sa turističkom privredom.