header image

SAT KULA U NOVOM RUHU

26.05.2020.
blog image
Završetak rehabilitacije kulturnog dobra Sat kule u kotorskom Starom gradu samo je početak kampanje ozbiljnih konzervatorsko-restauratorskih radova na zaštiti kulturne baštine Kotora kao dijela svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.
 
Na ovom projektu upotrijebljene su najsavremenije metode konzervacije drveta, keramike, kamena i metala, ali i najsavremeniji materijali koji se u Evropi danas koriste u oblasti konzervacije i restauracije.
Urađena je stopostotna restauracija krovne konstrukcije i krovnog pokrivača koristeći u potpunosti stare tehnike i polaganja crijepa u krečni malter. Pritom je sačuvana stara krovna konstrukcija uz korištenje savremenih tehnika i materijala.
Urađena je ozbiljna statička sanacija objekta spolja i iznutra. Sanacija unutrašnjih partija objekta koje su bile u velikoj mjeri oštećene i degradirane, izvršen je metodom injektiranja nove vezivne mase premijum kvaliteta.
 
U realizaciju projekta su bili uključeni studenti završnih godina Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, kao i Fakulteta za konzervaciju u Dubrovniku, Savina Ražnatović iz Budve i Vasilija Todorović iz Kotora. To je dio programa obuke i edukacije mladih kadrova u sistemu zaštite kulturnih dobara u Crnoj Gori uz podršku Vlade države Crne Gore.
 
Radove na rekonstrukciji Kule gradskog sata izvodila je firma „Restart ing“ doo iz Budve, a za stručni nadzor bili su zaduženi predstavnici firme "Dema" D.O.O. Kotor. Sanacija Sat kule po projektu iznosi 27.856 eura, konsolidacija i restauracija Stuba srama i zvona 5.000 eura, kao i konsolidacija konstrukcije prema urađenom elaboratu 4.791 eura.
 
Fotografije: Restart ing.