Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Savjetnik počasnog konzula Crne Gore u Japanu posjetio Kotor

23.01.2015.
Savjetnik počasnog konzula Crne Gore u Japanu posjetio Kotor

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević primio je danas savjetnika počasnog konzula Crne Gore u Japanu g-dina Masakuni Tanimota sa saradnicom Samantom Periš, šeficom Odsjeka za međunarodnu saradnju firme TLC Ltd. i predstavnicu NTO Crne Gore Ljiljanu Ćetković Maraš. Tema razgovora bila je predstojeća posjeta japanskog ‘Broda mira’ u oktobru ove godine, kao i razmatranje saradnje sa Opštinom Kotor na polju turizma i ekonomije.

Podsjećamo, Opština Kotor je 1. avgusta 2014, na godišnjoj konferenciji u Hirošimi postala punopravan član međunarodne organizacije „Mayors for Peace“, koja broji 6.206 gradova iz svih krajeva svijeta. Takođe, u okviru projekta "Globalno putovanje za nuklearni slobodni svijet", u kotorsku luku je 20. aprila prošle godine uplovio "Brod mira". Iz matične luke u Japanu, „Brod mira“ obilazi svjetske luke u cilju promocije ljudskih prava, mirovnog obrazovanja i prevencije konflikata. Na putovanju se nalazilo i šestoro Hibakuša - ljudi koji su preživjeli eksploziju atomske bombe, bačene prije 69 godina na Hirošimu i Nagasaki. Njihova posjeta je realizovana uz podršku Opštine Kotor. 
Gospodin Tanimoto je istakao da je u toku kreiranje programa posjete „Broda mira“ Kotoru, u oktobru ove godine. S obzirom da će se na brodu nalaziti uglavnom mladi ljudi, osnovna ideja je da se organizuje predstavljanje Kotora i Crne Gore, kroz određeni kulturni događaj, prezentiranjem crnogorske tradicije i kulture na jednom od gradskih trgova.
Predsjednik dr Aleksandar Stjepčević je pozdravio prijedlog gosta iz Japana i ocijenio da je taj događaj prilika i da se mladi Kotora upoznaju sa japanskom tradicijom i kulturom, posebno u okviru sportske manifestacije koja bi prezentovala tradicionalne japanske borilačke vještine u okviru tematskih dana japanske kulture u Kotoru, čime bi se još više osnažila veza dvaju naroda.
Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da će gospodin Tanimoto biti most saradnje naše i Vlade Japana, gradonačelnik Stjepčević je predložio povezivanje i uspostavljanje saradnje i u drugim oblastima. Gradonačelnik je naglasio:
-„Kotor je jaka kruzing destinacija i neophodne su investicije u poboljšanje turističke ponude grada. Otvoreni smo za sve vidove saradnje, spremni da pružimo podršku japanskim investicijama u Kotoru, posebno u oblasti ugostiteljstva i turizma, izgradnje hotela visoke kategorije, te u razvoju nautičkog, zdravstvenog, religijskog turizma“ – kazao je dr Stjepčević.
Gospodin Tanimoto predstavio je program Vlade Japana NGO, u okviru kojeg je moguće da određene države (a Crna Gora se smatra prihvatljivom da aplicira) dobiju novac za realizaciju razvojnih programa. U tom pravcu dogovoreno je da će Opština Kotor osmisliti konkretne programe, kako bi iz Japana dobila odgovarajuće smjernice od kreatora ovog programa.
Gost iz Japana je, takođe, iskazao interesovanje za investiranje u izgradnju žičare Kotor – Cetinje i Kotor – tvrđava Sveti Ivan, te u ugostiteljstvo, posebno izgradnju hotela visoke kategorije. S obzirom da su Kotor i Crna Gora nedovoljno poznate destinacije u Japanu, gospodin Tanimoto je izrazio spremnost da radi na promociji ovih destinacija, koristeći sve dostupne načine i posebno kroz program UN. 
Nakon srdačnog i otvorenog razgovora koji je još jednom apostrofirao dobre odnose Kotora i Crne Gore sa Japanom, za goste je upriličen je obilazak grada i kotorskih znamenitosti.