Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

„SENIOR FEST KOTOR 2024“ SVEČANO OTVOREN U STAROM GRADU

11.05.2024.
„SENIOR FEST KOTOR 2024“ SVEČANO OTVOREN U STAROM GRADU

„Senior fest Kotor 2024“, manifestacija namijenjena starijoj životnoj populaciji, svečano je danas otvoren u Starom gradu. Riječ je o premijernom dvodnevnom dešavanju takmičarskog, kulturnog i humanitarnog karaktera iza kojeg stoji Dom starih „Grabovac“ iz Risna, uz podršku Opštine Kotor, Turističke organizacije opštine Kotor i Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

Skretanje pažnje na ranjive društvene kategorije i promocija javnih ustanova za smještaj odraslih i starih lica prioriteni su ciljevi manifestacije, koja je u Kotoru okupila štićenike svih pet domova za stare u Crnoj Gori.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, otvarajući manifestaciju, naglasila je značajnu ulogu Kotora u pružanju pažnje i podrške starijim generacijama, za koje je istakla kako su mladima omogućile obrazovanje, vaspitanje i sve one vrijednosti koje danas baštinimo.

Dužni smo da vam na tome zahvalimo i na jedan solidaran način to i vratimo. Ministarstvo rada i socijalnog staranja, sarađujući sa gradom Kotorom i ostalim lokalnim samoupravama, kao i sa domovima starih, trudiće se da što kvalitetnije upotpuni vaše vrijeme”, kazala je Nišić, zahvalivši na saradnji Opštini Kotor i Domu starih „Grabovac“, te uputila podršku zaposlenima u domovima starih, za koje je naglasila da „ne rade samo za novac, već golim srcem“.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić iskazao je zadovoljstvo organizovanjem manifestacije u Kotoru, naglasivši intenciju Opštine Kotor da u narednom periodu proširi opseg usluga namijenjenihdstarijim licima, kao i broj dnevnih boravaka.

Naš grad posjećuju milioni ljudi godišnje, a ovi trgovi generišu nevjerovatnu zaradu. Naša je ideja bila i zato smo danas ovdje, da naše trgove, barem na nekoliko dana zaustavimo od komercijalne upotrebe i predamo ih na uživanje onima koji su to najviše zaslužili, jer su svojim radom i životom gradili ne samo ovaj grad, nego i ovu državu“, kazo je Jokić i poručio kako ovaj festival neće biti jedini događaj posvećen starijim generacijama.

Srđan Dragomanović, direktor Doma starih „Grabovac“ podvukao je značaj svih ustanova za starija lica u Crnoj Gori, naglasivši kako je rad domova i briga zaposlenih za štićenike na evropskom nivou. Takođe je naglasio vaninstitucionalnu ulogu risanskog doma starih i plodonosnu saradnju koju imaju sa Opštinom Kotor.

Započeli smo taj proces prije nekoliko godina licenciranjem usluga podrške za život u zajednici, ali sve usluge su zaživjele onog trenutka kad je lokalna uprava spoznala njihov značaj i pozvala nas na saradnju. Sve usluge za pripadnike treće životne dobi u Kotoru su besplatne“, naglasio je Dragomanović, dodavši kako se uskoro očekuje i zajedničko pokretanje Dnevnog boravka za dementna lica.

 

Manifestacija, čiji moderator je doajen crnogorskog novinarstva Dušan Davidović, otpočela je nastupom Gradske muzike Kotor i klape „Bisernice Boke“. Na Pjaci od kina igra se šah, briškula i trešeta, odbojka, bacanje vreće i gađanje obručima ispred katedrale, a časovi salse i grupna fizikalna terapija su na Pjaci sv. Luke. Automati za košarku, pikado i boks nalaze se na glavnom gradskom trgu, dok će štafeta biti održana na Citadeli. Zahvalnice i nagrade pobjednicimauručiće se sjutra, u 18 sati, kada počinje program svečanog zatvaranja, uz „papaladu ala maku“ i muzičke nastupe KIC pop hora i Exodusa.

Opština Kotor finansirala je „Senior fest Kotor 2024“ sa pet hiljada eura, a manifestaciju su pomogli i brojni sponzori.