Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SIMPOZIJUM POVODOM 10 GODINA OD SMRTI DON BRANKA SBUTEGE

26.04.2016.
SIMPOZIJUM POVODOM 10 GODINA OD SMRTI DON BRANKA SBUTEGE

„Danas su se ujedinile nacije, religije, grupacije. Danas su se izgubile sve bazične podjele, izbrisale sve formalne i imaginarne granice, umirili svi nemiri, ujedinili ljudi", kazao je gradonačelnik Aleksandar Stjepčević u obraćanju na početku simpozijuma „Istina traži svjedoke" organizovanom danas u crkvi Svetog Pavla u Starom gradu povodom 10 godina od smrti don Branka Sbutege.

„To kaže i don Branko u jednom od svojih spisa u kojem je naveo: „Ja nijesam sa nekim srodan što je crn ili bijel, nego zato što imamo jednomislenost i komplementarnost, što izvire iz našeg srca i našeg uma. Mislim da je suvišno veličati onoga koji ne može biti ličan koliko zaslužuje, koji ne može biti oplakan jer se takav proces ne završava".

Neću da govorim o djelima don Branka Sbutege - čovjeka koji je krenuo u svijet sa Prčanja, zatim Medicinskog fakulteta u Beogradu, preko Papinskog univerziteta u Rimu, a nakon toga i preko cijelog svijeta, obavljajući crkvene i svjetovne poslove na najposebniji način... Ono što zasigurno znam jeste to da bi don Branku bilo drago ukoliko bismo se svi mi danas veselili, ukoliko bismo ovaj i sve druge dane slavili, ulažući sve moguće napore da svijet učinimo boljim mjestom za život. Jer ako smo od njega nešto naučili naučili smo se humanosti", kazao je između ostalog Stjepčević.

Upravitelj „Ekumendkog centra don Branko Sbutega-Prčanj", don Ivo Ćorić, podsjetio je da se „sjutra (27. aprila) na blagdan Blažene Ozane kotorske, koju je don Branko na poseban način poštovao, navršava 10 godina od kada je on napustio ovaj svijet". „Don Brako nije priznavao niti poznavao ni međe ni granice komunikacije među ljudima", kazao je Ćorić.

Biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić je rekao da je simpozijum u crkvi Svetog Pavla, za Crkvu i za Biskupiju itekako važan. „U ovoj blizini živjela je najbolja građanka grada Kotora Blažena Ozana. Ona je 41 godinu živjela u onoj izbici gdje se vidi mali prozorčić i kroz njega gledala oltar. To je za nju bila duhovna hrana. Ona nije izlazila u grad Kotor, ali su k njoj dolazili iz grada. Dolazili da traže savjete", kazao je Janjić. On je podsjetio da je don Brankov Prčanj „dao i velikog kapetana Iva Visina, don Nika Lukovića i toliko drugih znanih i neznanih velikana". „U ovo zadnje doba taj velikan je postao i naš don Branko koji je ostavio fakultet i nije postao liječnik, već završava bogoslovski i postaje duhovni liječnik", kazao je Janjić

Ministar kulture Pavle Goranović je prenio pozdrave premijera Mila Đukanovića učesnicima simpozijuma. Istakavši da se don Branko Sbutega svojski zalagao za crnogorsku nezavisnost, naznačio je i kako se danas u crkvi Setog Pavla „odaje počast jednom odista posebnom čovjeku". „Odajemo počast njegovoj intelektualnoj misli i sveukupnom angažmanu, pregaocu u očuvanju ideje o bogatsvu zajedništva i tolerancije, kojom se naša država Crna Gora stoljećima ponosi", kazao je Goranović.

„Ja bih volio da umrem dok sam još dijete. Kao djeca nismo još počinili smrtne grijehe i poći ćemo u raj. Jer, nije važno koliko dugo živiš, važno je stići u raj", riječi su sjećanja na brata dr Antuna Sbutege ambasadora Crne Gore u Italiji. „Branku je bilo zanimljivije društvo odraslih nego djece. Volio je da sluša o čemu oni pričaju. Neopaženo bi se prišunjao, nekad bi se sakrio ispod stola da bi prisluškivao. No nije mogao da se uzdrži a da se ne umiješa u razgovor, pa bi zbog toga bio kažnjavan.... Otkrivši fizičke patnje postao je senzibilan za patnje drugih, posebno starih osoba kojima smo bili okruženi i sa kojima je provodio puno vrmena, a koji su mu prenosili kulturu i iskustvo.... Za njega je muzika bila izuzetno važna", kazao je između ostalog dr Antun Sbutega. Prisjetio se i kako su njihovu kuću na Prčanju posjećivale brojne poznate ličnosti pa su u mladosti upoznali Ive Andrića, Ivana Ribara, slikare Mila Milunovića, Petra Lubardu, poznatog italijanskog pjesnika Đuzepea Ungaretija, Ežena Tiserana... „Branko je imao smisao za humor i dar za sve oblike komunikacije. Ostavljao je duboki dojam na osobe....Uprkos slabom zdravlju raspolagao je ogromnom energijom koju je naslijedio od majke. Godine 1979. na Gospi od Škrpjela zaređen je za sveštenika, imao prvu misu 8. septembra u župnoj crkvi na Prčanju, postavši tako don Branko", kazao je između ostalog dr Antun Sbutega.

Na simpozijumu „Istina traži svjedoke" u Crkvi svetog Pavla u Starom gradu za danas je najavljeno i obraćanje generalnog vikara Kotorske biskupije don Antona Belana, prof. dr Tonka Maroevića, prof. dr Saše Brajovića, direktore beogradske izdavačke kuće „Plavi Jahač" i urednice don Brankove knjige „Kurosavin nemir svijeta" Nataše Marković, književnika i predsjednika Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorada Popovića. Posjetioci u Crkvi svetog Pavla u prilici su da pogledaju umjetničku postavku slika „Biblijske teme" autora Mihaila Muja Jovićevića.

U okviru programa simpozijuma večeras u 20 sati u crkvi Svetog Duha pijanista Ratimir Martinović održaće koncert pod nazivom „Muzika za sjećanja".

 

Preuzeto sa Radio Kotora