Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA JADRANSKIH I JONSKIH GRADOVA

19.04.2015.
SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA JADRANSKIH I JONSKIH GRADOVA

U Budvi je 18. i 19. aprila održana sjednica Upravnog odbora Jadranskih i jonskih gradova. U uvodnom dijelu skupu su se obratili predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević, predsjednik Opštine Budva g-din Lazar Rađenović i predstavnica grada Ankona g-đa Ida Simonela. U svojstvu predsjednika Jadranskih i jonskih gradova predsjednik Opštine Kotor između ostalog je istakao: ''Dodijeljeno Predsjedništvo nad ovom asocijacijom velika je čast za Opštinu Kotor a i prilika da zajednički radimo na očuvanju prirodnih vrednosti jadransko-jonskog basena, unapređenju saradnje u regiji i širenju mira i prijateljstva.Siguran sam da će zajednički napori dovešti do unapređivanja ekonomskog rasta i prosperiteta naših gradova poboljšavanjem njihove privlačnosti, konkurentnosti i povezanosti posebno kroz projekte implementacije Strategije za Jadransko- jonski region. Strategija će doprinijeti da region postane bolje mesto za život i rad. On može da bude primjer rasta, poslova i ideja, kao i kapija ka ostatku svijeta. Narodi Jadransko-jonskog regiona su već pokazali volju za zajedničkim rešavanjem izazova putem zajedničkog planiranja i uskladjenog upravljanja postojećim resursima.

Siguran sam da će saradnja naših gradova stvoriti dodatne mogućnosti za pametan, održiv i inkluzivan rast širom regiona.''
Na današnjoj sjednici jednoglasno je odlučeno da se poslovi sekretarijata ove asocijacije dodijele gradu Ankoni.
Istaknuto je takođe da je neophodno zajedničkim naporima u narednom periodu obezbijediti Forumu status pravnog lica. Na ovaj način Forum će dobiti podršku iz međunarodnih fondova za projekte i inicijative koje su u skladu sa planom i programom Foruma kao i sa strateškom vizijom razvoja primorskih gradova. Nova strategija Evropske Unije za jadranski i jonski region kao i novi programi teritorijalne saradnje nude velike mogućnosti za jačanje pomorske ekonomije, kreiranje novih radnih mjesta u regionu, jačanje saobraćajnih i energetskih veza, saradnju među lukama, razvoj održivog turizma i zaštitu mora i priobalja.
Ovom prilikom dogovorene su zajedničke aktivnosti koje će dovesti do povezivanja svih makroregionalnih zajednica na obalama Jadranskog i Jonskog mora, jačanja saradnje napolju kulture i bratimljenja između gradova članova Foruma. Najavljeno je zajedničko učešće u Jadransko-jonskim makroregionalnim igrama za mlade 2016 u okviru programa Erasmus + kao i saradnja u okviru programa Evropa za građane.
Današnjoj sjednici Upravnog odbora Foruma pored predstavnika Opština Kotora i Budve prisustvovali su predstavnici gradova Ankone, Vasta, Peskare, Brindizija, San Benedeto del Tronta i zajednice opština regije Abruzzo iz Italije i grada Ploče iz Hrvatske. Cilj Foruma je očuvanje prirodnih vrijednosti jadransko-jonskog basena, unapređenje saradnje u regiji, širenje mira i prijateljstva. Forum promoviše inovativne forme decentralizovane saradnje i partnerstva između lokalnih vlasti zemalja članica.

Stručna služba predsjednika Opštine